Mange miljøstoffer kan være hormonforstyrrende

Sundhed og sygdomme
I omtalen af de hormonforstyrrende effekter af hovedpinepiller med paracetamol har pressen fremhævet, at én enkelt hovedpinepille rummer en større mængde hormonforstyrrende stof, end en gravid kvinde får ind i kroppen via de kendte kilder i vores omgivelser under hele graviditeten, og at miljøkemikalierne derfor skulle være irrelevante.

Sammenligningen er imidlertid misvisende, mener seniorforsker Ulla Hass fra DTU Fødevareinstituttet, der er ansvarlig for dyreforsøgene med paracetamol. 

Det er ikke muligt at drage så bastante konklusioner på baggrund af den foreliggende viden. Effekten af én pille har nemlig været sammenlignet med de 10-20 miljøstoffer, som forskere på nuværende tidspunkt ud fra dyreforsøg med sikkerhed ved er hormonforstyrrende. Der er registeret omtrent 50.000 stoffer i EU, hvoraf langt de fleste ikke er undersøgt for hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

Tusindvis af stofferne er under mistanke for at være hormonforstyrrende, fordi de har en virkningsmekanisme eller en kemisk struktur, der peger i retning af, at de kan forstyrre hormonbalancen. De mistænkes for eksempel for at kunne ændre testosterons virkning og kan derfor tilsammen have en skadevirkning på udviklingen af hanfostre.

Det er derfor meget relevant at blive ved med at studere de kombinerede lavdosis-effekter af hormonforstyrrende stoffer i vores miljø og samtidig få mere viden om de mange stoffer, der ikke er testede endnu.

Vurdering af nyt studie af bisphenol A

Fødevarestyrelsen har anmodet DTU Fødevareinstituttet om at vurdere, om et nyt omfattende dyrestudie med bisphenol A i lave doser har skadelig effekt på udvikling af nervesystem eller adfærd hos nyfødte rotteunger. Det er instituttets vurdering, at studiet ikke afklarer eller ændrer på usikkerheden ved bisphenol A's effekter på udviklingen af nervesystemet eller adfærden hos gnavere ved lav dosering med bisphenol A.

DTU Fødevareinstituttet konkluderer således i vurderingen, at studiet ikke giver klare beviser for, at bisphenol A har skadelige effekter på de typer adfærd, der er undersøgt i studiet. Men det giver samtidig anledning til en vis usikkerhed med hensyn til effekter på indlæringsevnen, fordi der er fundet forringet indlæringsevne hos hanrotteungerne ved lav dosering med bisphenol A. Det kan være tegn på en lavdosiseffekt af bisphenol A, men kan også være et tilfældigt fund.

Læs hele vurderingen (pdf) og se også Fødevareministeriets pressemeddelelse: Forbud mod bisphenol A i fødevarekontaktmaterialer til 0-3 årige.