DTU Fødevareinstituttet står i spidsen for et nordisk projekt, der over de næste tre år skal udvikle en god og billig metode til at kontrollere for Salmonella i husdyr, mad og mennesker. Den nye metode bruger DNA-chips og bliver mere fintfølende end de metoder, man bruger i dag, og vil derfor være et stærkere værktøj i bekæmpelsen af Salmonella.
Salmonella-infektioner hos mennesker koster dyrt for samfundet. Bedre opsporing af smitte er et værktøj, der kan give færre infektioner. DNA-chips er en ny metode, der kan forbedre arbejdet med at opspore smitte. Metoden er en såkaldt micro-array-metode.
Med DNA-chips kan man undersøge mange bakterie-stammer på en gang, og samtidig få et mere nøjagtigt billede af den enkelte stammes DNA-profil. Metoden kan også inddele bakterie-stammerne i grupper, afhængig af om stammerne har de gener, som er nødvendige for at gøre mennesker syge. Det vil give et bedre grundlag for at lave risikovurderinger.
En micro-array-metode skelner skarpt mellem forskellige Salmonella, og kilden til smitten vil derfor lettere kunne findes. På den måde bliver det let at se, hvilket dyr smitten kommer fra, og dermed også hvor der skal sættes ind med forebyggende tiltag mod Salmonella i levende dyr. Erfaringen viser nemlig, at forebyggelse af Salmonella hos dyr er en effektiv strategi mod Salmonella hos mennesker.
Ud over en klar gevinst under opsporing af smitte kan DNA chippen vise, om bakterien er resistent, om den let giver anledning til sygdom (virulens) og risikoen for sygdom kan muligvis relateres til bestemte gener.
DNA-chips har været brugt i forskning nogen tid, men teknikken er nu så udviklet, at den også kan bruges til kontrol og diagnostisk arbejde. Der mangler dog en harmonisering mellem de nordiske lande, som skal se på de samme dele af DNA hos bakterierne.
I alt 25 projekter konkurrerede om penge fra Nordisk Kontaktorgan for Jordbrugsforskning (NKJ), og dette projekt blev valgt. DTU Fødevareinstituttet leder projektet, Lunds Universitet og det norske Matforsk deltager også. Projektet begyndte 1. januar 2006 og løber i 3 år.
Du kan læse mere om projektet på www.pcr.dk