Der er en god overensstemmelse mellem, hvad danskerne faktisk spiser, og deres oplevelse af, hvor sunde kostvaner de har. Men oplevelsen af at have tilstrækkeligt sunde kostvaner gælder tilsyneladende kun nogle fødevarer, og selv blandt dem, der i høj grad mener, deres kostvaner er sunde nok, efterlever mange ikke de officielle kostråd. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.
29% af danskerne mener i høj grad, at deres kostvaner er sunde nok, cirka halvdelen mener det i nogen grad, og 20% mener kun til dels eller slet ikke, at deres kostvaner er sunde nok. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.
Resultaterne viser også, at der er god overensstemmelse mellem hvad danskerne faktisk spiser og deres oplevelse af, hvor sunde kostvaner de har. Det vil sige, at de, der i høj grad mener, at de har tilstrækkeligt sunde kostvaner, også ernæringsmæssigt har det sammenlignet med dem, der i mindre grad mener, deres kostvaner er sunde nok.
Oplevelsen af at have sunde kostvaner hænger imidlertid kun sammen med indtaget af visse fødevarer – og i særlig grad fødevarer, hvis sundhedsværdi er blevet fremhævet i kampagner og andre sundhedsfremmende indsatser for eksempelvis frugt og grønt og fisk. Andre fødevarer som kød har tilsyneladende ikke samme signalværdi sundhedsmæssigt. Indtaget af magert og fedt kød er det samme, uanset i hvilken grad man mener at have sunde kostvaner.
Andelen, der ikke efterlever de officielle kostråd, er desuden stor, selv blandt dem, der i høj grad mener, de har sunde kostvaner. Kun 15% af mændenes kost mod 59% af kvindernes kost lever for eksempel op til den anbefalede mængde frugt- og grøntindhold på mindst 600 gram om dagen.
Læs mere
Find mere information om undersøgelsen i rapporten: Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner (pdf).
Resultaterne udgør første del i en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet udfører for Landbrug & Fødevarer og Fødevarestyrelsen, som ønsker viden om kontrasten mellem danskernes faktiske kost og deres oplevelse af, hvor sunde kostvaner de har.
Undersøgelsen omfatter i alt 1.983 personer i alderen 20-75 år og er baseret på analyser af data fra den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet.