Der er meget lav risiko for, at lægemidler produceret af mælk fra danske køer indeholder virus. Det vurderer DTU Fødevareinstituttet i en ny rapport, som dog også understreger, at sikkerheden skal dokumenteres eksperimentelt.
Mennesket har i årtusinder spist og drukket produkter fra kvæg, uden at virusinfektioner hos disse dyr har udgjort en signifikant fare. Lægemidler til mennesker er ligeledes produceret fra husdyr igennem de sidste 200 år, uden at det har givet anledning til nye infektionsepidemier.
Historien har dog vist, at forskellige infektioner hos husdyr kan smitte mennesker gennem direkte kontakt og fødevarer. Det gælder for eksempel salmonella, campylobacter, kogalskab og fugleinfluenza. Ændrede fodervaner, brugen af genteknologi og opdukken af nye infektioner i løbet af de sidste 40 år betyder derfor, at man ved udvikling af nye lægemidler fra husdyr skal dokumentere sikkerhed for infektioner - ved eksperimenter og simulering af produktionsprocessen.
Set i forhold til virusinfektioner, vurderer rapporten, at lægemidler til mennesker produceret af mælk fra køer har høj sikkerhed.
Dansk produceret komælk vurderer rapporten desuden er ekstra sikkert at bruge som råvare i lægemiddelproduktion på grund af Danmarks høje zoosanitære status. Sammen med de øvrige nordiske lande er den høje zoosanitære status formentlig uden sidestykke sammenlignet med andre lande i verden.
I det danske veterinære beredskab er der lang tradition for kontrol og overvågning af virusinfektioner hos husdyr. Sammen med en begrænset import af husdyr i almindelighed og af mælkeydende køer i særdeleshed har det udryddet en række infektiøse virussygdomme som for eksempel mund- og klovesyge, IBR og snart også BVD.
Endelig er der i Danmark høje hygiejnestandarder i mælkeproduktionen, hvor især den obligatoriske pasteurisering af mælk indebærer en ekstra sikkerhed. Det danske krav om pasteurisering af mælk har praktisk talt elimineret risikoen for infektioner fra mælk.
I vurderingen af risikoen for, om lægemidler produceret af dansk komælk kan indeholde virus, er alle såvel potentielle som aktuelle virusinfektioner gennemgået. Herunder falske kokopper, rabies, West Nile feber, TBE og kogalskab. Rapporten har desuden fokus på, om virusinfektioner optræder i ikke-homogeniseret og pasteuriseret skummetmælk produceret efter gældende EU og nationale regler for produktion af mælk til mennesker.
DTU Fødevareinstituttet har foretaget risikovurderingen for en lægemiddelvirksomhed. Alle referencer til virksomheden og dens produktionsprocesser er slettet fra den offentliggjorte version af rapporten.
Rapporten "Profiling of viral safety of biopharmaceuticals produced from milk from Danish dairy cattle" (pdf) kan downloades på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.