Et stort dansk-ledet EU projekt, Biotracer, er godt i gang med at udvikle metoder og computermodeller til at spore skadelige mikroorganismer i fødevarer og dyrefoder. I forbindelse med projektets årlige partnerskabsmøde den 2.-4. juli i Dublin er det tid til at gøre status.
Hvilket foder fik kyllingen, du serverede til aftensmad i går? Hvad med osten i køleskabet – ved du, hvor mælken kommer fra, eller hvad køernes foder indeholdt? Hvad åd grisene, inden du spise koteletterne? Hvis et fødevareprodukt tilbagekaldes fra markedet, ved producenten så, hvor ingredienserne stammer fra, eller hvor produktet blev solgt?
Det er blot nogle af de spørgsmål, resultaterne fra EU-projektet Biotracer skal hjælpe med at besvare.
Formålet med projektet er at udvikle metoder og computermodeller til at spore skadelige mikroorganismer i fødevarer og dyrefoder. Det stigende antal borgere og lande i EU og den stigende import af fødevarer og foder til Europa gør det nødvendigt at udvikle fælles standarder for at spore biologiske forureninger. Biotracer vil bidrage til at udvikle sådanne standarder ved at anvende efterprøvet teknologi på nye måder.
Blandt de vigtigste projektresultater er indtil nu:
- Udvikling af fjernbetjent prøveudtagning og analyse for at afsløre luftbårne sygdomsfremkaldende bakterier
- Brug af computermodeller til at bestemme kilden til biologisk forurening og spredning
- Vurdering af europæisk beredskab i tilfælde af forsætligt eller tilfældigt angreb på fødevarekæden.
Biotracer-projektet har samlet eksperter inden for både mikrobiologi, softwareudvikling, matematik og detailhandel. I alt 46 organisationer fra 24 lande deltager i projektet, som er koordineret af DTU Fødevareinstituttet ved professor Jeffrey Hoorfar. DTU Fødevareinstituttet spiller en stor rolle i udviklingen af bedre sporingsmetoder, der kan bruges i sporbarhedssystemer.
Den 2.-4. juli 2008 holder projektet sit årlige partnerskabsmøde i Dublin, Irland. I den forbindelse er pressen fra flere europæiske lande inviteret til pressekonference onsdag den 2. juli kl. 9.30 i Crown Plaza Dublin Airport, Santry, Dublin. Her er der mulighed for at møde flere af forskerne bag projektet og høre mere om projektets resultater, mål og muligheder.
Projektet er støttet af EU med 80 millioner kroner. EU støtter forskningsprojekter for at øge forbrugernes tillid til europæiske fødevarer og for at støtte den europæiske industri, især små og mellemstore virksomheder.
Se også biotracer.org for mere information.