I de næste tre år vil DTU Fødevareinstituttet bidrage til at udvikle et chip-baseret laboratorium, der på kort tid vil kunne påvise skadelige bakterier i fødevarer under selve produktionsprocessen. Højteknologifonden støtter projektet, der sammen med tre danske virksomheder skal bygge bro mellem forskning og produktion.
Analyser af råvarer og færdige produkter spiller en meget vigtig rolle i produktion af sikre fødevarer. I et nyt projekt vil DTU Fødevareinstituttet bidrage til at udvikle et bærbart laboratorium, der samler alle funktioner fra et analyselaboratorium i en chip. I chippen udføres alle processer fra prøveforberedelse over påvisning af bakterier til rapportering af resultatet til en central database. Selve analysetiden vil være kort (1-2 timer), men den helt afgørende landvinding vil være, at systemet helt vil overflødiggøre transport af prøver til et centralt laboratorium.
Der er to centrale teknologier i projektet. Den ene er en videreudvikling af PCR (Polymerase Chain Reaction), som er en kendt teknologi til påvisning af DNA fra mange forskellige organismer. Men i projektet vil der blive anvendt en helt ny teknologi, hvor en binding af PCR-reaktionsstederne til chippens overflade muliggør, at op til 30 forskellige reaktioner – og dermed analyse for 30 forskellige bakterier – kan foregå samtidig på et meget lille område i chippen.
Den anden teknologi i projektet, den såkaldte ’Supercritical Angle Flourescence’, forstærker signalet fra reaktionsprocesserne og giver herved en meget stor følsomhed af analyserne, således at selv ganske små mængder af bakterier kan påvises.
DTU Fødevareinstituttet, DTU Nanotech, Danish Crown A/S, Dianova A/S og Scandinavian Micro Biodevices ApS deltager i det 3-årige projekt, der er støttet af Højteknologifonden.
Læs mere
Læs Højteknologifondens pressemeddelelse: Det bærbare laboratorium