Status på det landsdækkende salmonellaudbrud - uge 40

Fødevaresikkerhed

Siden februar og til dato er 988 personer registreret, som er smittet med salmonella U292. Kilden er stadig ikke fundet, og Den Centrale Udbrudsgruppe arbejder derfor fortsat på højtryk for at finde smittekilden. Se den ugentlige orientering fra Den Centrale Udbrudsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Ugentlig orientering om det landsdækkende salmonella U292 udbrud fra Den Centrale Udbrudsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut (uge 40, 2008):

Myndighederne har siden februar og til dato registreret 988 personer som er smittet med salmonella U292.

Kilden til smitten er stadig ikke fundet, men Den Centrale Udbrudsgruppe arbejder med uformindsket styrke for at finde smittekilden.

Undersøgelse for salmonella i besætninger

Svarene på prøver udtaget i de 11 besætninger med kontakt til salmonella U292 positive besætninger er nu kommet. I 10 af besætningerne er svarene negative for salmonella. Resultatet for den sidste besætning viser fund af salmonella typhimurium. Den endelige bestemmelse af, hvorvidt den fundne salmonella kan bedømmes som værende en U292, afventes dog.

Efterforskning på virksomheder

Den Centrale Udbrudsgruppe igangsatte i forrige uge en risikobaseret efterforskning af smittekilden på  fem slagterier og 16 kødproduktvirksomheder. Arbejdet med dette er nu tilendebragt, og der er ikke fundet salmonella U292 i nogen af prøverne.

Herudover følges der i øjeblikket op på et fund af salmonella U292 i en prøve af fersk kød udtaget i forbindelse med overvågning af salmonella i kød der afsendes til Sverige og Finland.

I jagten på kilden til smitten skal forarbejdnings-, distributions- og detailvirksomheder nu - jf. bekendtgørelse nr. 884 af 5. september 2008 om typning af salmonellapositive egenkontrolprøver -indsende alle positive salmonellafund til typebestemmelse for ad den vej at forsøge at finde kilden.

DTU Fødevareinstituttet typebestemmer salmonellafund fra virksomhedernes egenkontrol uden beregning.

Undersøgelser ved brug af oplysninger fra patienter

Den Centrale Udbrudsgruppe er i gang med en tredje spørgeskemaundersøgelse blandt patienter smittet med U292 og en kontrolgruppe af ikke smittede personer. Undersøgelsen skal se nærmere på en række konkrete spor fra forskellige fødevarer.

Endeligt arbejder Den Centrale Udbrudsgruppe med at analysere data fra undersøgelsen af patienters indkøb i detailbutikker forud for sygdom.

Kontaktperson den kommende uge:

Fødevareberedskabschef Kim Vandrup Sigsgaard,
Fødevarestyrelsen, tlf. 25 38 43 75