EFSA har revurderet sikkerheden af seks farvestoffer

Fødevaresikkerhed
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets videnskabelige panel for tilsætningsstoffer og kilder til næringsstoffer har gennemført en fornyet risikovurdering af seks syntetiske farvestoffer. Stofferne må bruges i blandt andet sodavand, kager og desserter.

Efter at have gennemgået alle videnskabelige data på området har panelet nedsat grænsen for det acceptable daglige indtag (ADI) for tre af farvestofferne (E104, E110 og E124). Panelet, som konsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet er formand for, fandt ikke grundlag for at ændre de eksisterende grænser for de øvrige tre farvestoffer (E102, E122 og E129).

De seks revurderinger er de første i en gennemgang af alle godkendte tilsætningsstoffer i EU. De seks farvestoffer er vurderet først for at følge op på det såkaldte "Southampton-studie", der forbandt farvestofferne med hyperaktivitet hos børn. De tilgængelige data, herunder også Southampton-studiet selv, kan imidlertid ikke pege på nogen årsagssammenhæng mellem de enkelte farvestoffer og adfærdsmæssige effekter.

Læs pressemeddelelse og find vurderingerne på EFSAs hjemmeside.