Status og fremtid for ernæringsforskning

Ernæring og kostvaner

450 forskere og ernæringsinteresserede fra de nordiske lande mødes den 2.-4. juni 2008 til den 9. Nordiske Ernæringskonference i København for at præsentere og diskutere nye forskningsresultater, emner og problemstillinger på ernæringsområdet. Overvægt og fedme, kostens sammenhæng med gener og bæredygtig ernæring er blandt andet på programmet.

Ved den 9. Nordiske Ernæringskonference vil nordiske ernæringsforskere præsentere og diskutere de seneste forskningsresultater samtidig med, at nye fremsynede emner og ernæringsrelaterede problemstillinger bliver sat på dagsordenen.

"De nordiske lande står stærkt internationalt på en række ernæringsfaglige områder. Vi har i de nordiske lande mange lighedspunkter inden for de ernæringsrelaterede problemstillinger, men der er også forskellige madkulturer og dermed forskellige problemer og måder at tackle udfordringerne på. En nordisk ernæringskonference, der gør status og giver input til den fremtidige ernæringsforskning, er derfor vigtig. Konferencen er stedet, hvor der er lejlighed til at udveksle ny viden, lade sig inspirere og lære af hinanden samt opdatere og udvide sit netværk", siger formanden for Selskabet for Ernæringsforskning, forskningschef i DTU Fødevareinstituttet Inge Tetens.

Konferenceprogrammet indeholder således en række velkendte emner, hvor de nordiske lande går foran i den internationale ernæringsforskning. Det gælder blandt andet overvægt og fedme, børneernæring og ernæring for de ældre. Fysisk aktivitet og sammenhængen med ernæring og sundhed fylder også en del på programmet.

Programmet viser desuden, at gamle kendinge bliver pakket ind på en ny måde - fedmeforskningen bliver for eksempel koblet sammen med hypoteser om kostens sammenhæng med gener. Samtidig har konferencen fokus på en række nyere ernæringsfaglige emner som sundhedsmæssige effekter af fuldkorn og effekter af udvalgte ernæringsmæssige tiltag i de nordiske lande.

"I Selskabet for Ernæringsforskning har vi sammen med en gruppe førende nordiske forskere lagt et program, der giver et billede af mange af de emner, som optager nutidens ernæringsforskere. Ud over præsentation af nye forskningsresultater har vi også en session om kommunikationsstrategier og pressens rolle i ernæringsforskning og om begrebet "bæredygtig ernæring", som helt sikkert vil blive aktuelt i nær fremtid", tilføjer Susanne Wolff, som er bestyrelsesmedlem af Selskabet for Ernæringsforskning og akademisk medarbejder i Sundhedsstyrelsen.

De Nordiske Ernæringskonferencer bliver holdt hvert 4. år på skift i de nordiske lande. Danmark var sidste gang vært for konferencen i 1986. Den 2.-4. juni 2008 finder konferencen sted i hjertet af København i Øksnehallen. Her vil godt 450 forskere og ernæringsinteresserede fra de nordiske lande og inviterede gæster udefra opdatere og udfordre hinanden på ernæringsområdet.

Se programmet her, og besøg Selskabet for Ernæringsforsknings hjemmeside, der står bag konferencen.