Status på det landsdækkende salmonellaudbrud - uge 37

Fødevaresikkerhed

Der er nu registreret 840 tilfælde af sygdom med salmonellatypen U292. Den centrale Udbrudsgruppe arbejder derfor videre med uformindsket styrke for at finde kilden. Se den ugentlige orientering fra Den Centrale Udbrugsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.

Ugentlig orientering om det landsdækkende salmonella U292 udbrud fra Den Centrale Udbrudsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut (uge 37, 2008):

Der er nu registreret 840 tilfælde af sygdom med denne salmonellatype, og kilden er stadig ikke fundet. Der arbejdes videre med uformindsket styrke for at finde kilden.

I sidste uge er der udtaget yderligere prøver fra en besætning som er kendt positiv med salmonella U292. Der afventes svar på analyserne. Prøverne er udtaget for at følge en evt. udvikling i salmonellatypen over tid i besætningen.

Svar på de resterende prøver fra 2 kødprodukt virksomheder er indkommet og har vist sig at være negative for salmonella for den ene virksomheds vedkommende. På den anden virksomhed er der positive salmonella fund, men med en anden type salmonella, end den der forårsager udbruddet.

Arbejdet med at behandle de indkomne data fra forespørgsel om oplysninger om fødevarekøb hos detailhandelen er stadig i gang.

Gruppen har tilendebragt arbejdet med risikorangering af slagterier og kødprodukt virksomheder og prøveudtagning på virksomhederne igangsættes i denne uge. Der tages prøver på 5 slagterier og 16 kødproduktvirksomheder.

Endvidere følges besætningsspor, herunder er der igangsat prøveudtagning i 8 besætninger enten med direkte kontakt til to kvægbesætninger, der tidligere er fundet positive med bakterien, eller som er beliggende i nærheden af disse besætninger. Prøverne udtages med henblik på at finde ud af udbredelsen af salmonella U292 i områderne.

Endelig er der igangsat en tredje spørgeskemaundersøgelse med spørgsmål til produktgrupper, som er fundet interessante ved udredningen af udbrud i udbruddet, eller på anden måde matcher patientgruppen.

Herudover undersøges konkrete spor til forskellige fødevarer løbende. Sporene stammer fra interview af patienter i forbindelse med ovenstående spørgeskemaundersøgelse.

Forarbejdnings-, distributions- og detailvirksomheder skal jf. bekendtgørelse nr. 884 af 5. september 2008 om typning af salmonellapositive egenkontrolprøver indsende alle positive salmonellafund til typebestemmelse for ad den vej at forsøge at finde kilden. DTU-Fødevareinstituttet vil typebestemme salmonella fund fra disse virksomheders egenkontrol uden beregning.

Personer, der har mistanke om, at de er blevet smittet med salmonella, bør søge læge. Symptomerne på en salmonellaforgiftning er typisk diarre, mavesmerter, opkast og evt. feber. Symptomerne viser sig ofte ca. 1-2 døgn efter, at man er blevet smittet med salmonella, og har ofte en varighed på flere dage.

Har man mistanke om, at man er smittet med salmonella, og har man hos egen læge fået udtaget en afføringsprøve til undersøgelse for salmonella, kan man støtte efterforskningen af dette udbrud ved at gemme de fødevarer, som der er spist af, i dagene inden man blev syg. Fødevarerne, med original emballage og mærkning, kan gemmes i frossen tilstand, hygiejnisk indpakket. En yderligere hjælp kan være at gemme evt. kasseboner fra indkøb i samme periode. Endelig vil det være en hjælp at nedskrive, hvilke fødevarer man har spist i dagene inden sygdom, hvor de er indkøbt, og hvis man kan huske det, evt. mærke/fabrikat. Oplysningerne og de gemte fødevarer kan blive aktuelle for udbrudsefterforskningen, hvis resultatet af afføringsprøven viser sig positivt med salmonella typhimurium U292.

Kontaktperson den kommende uge:

Direktør Henrik Wegener, DTU Fødevareinstituttet, tlf. 20 20 19 63

Se også status om salmonellaudbruddet uge 36-37, uge 35, uge 34uge 33 samt uge 32 med orientering om opklaringsarbejdet og det nationale beredskab til eftersporing og håndtering af fødevarebårne sygdomsudbrud.