Europæiske laboratorier testet i at bestemme antibiotikaresistens

Fødevaresikkerhed

DTU Fødevareinstituttet har igen testet de nationale referencelaboratoriers evne til at bestemme antibiotikaresistens i forskellige fødevarerelaterede bakterier. Testen viser, at kvaliteten af bestemmelserne i de fleste nationale laboratorier i EU er i orden, og at de fleste kan bestemme de resistente bakterier korrekt.

I kraft af DTU Fødevareinstituttets status som europæisk referencelaboratorium for antibiotikaresistens i fødevareoverførte sygdomsfremkaldende bakterier har instituttet testet de nationale referencelaboratorier i EU-landene for deres evne til at kunne bestemme forekomsten af resistente bakterier i udvalgte fødevarerelaterede bakterier.  

Hovedparten af de deltagende laboratorier har kvaliteten af bestemmelserne i orden og kan derfor bestemme de fleste resistente bakterier korrekt. Der er dog enkelte laboratorier, som har behov for at forbedre deres antibiotikaresistensbestemmelser. Kvaliteten af deres analyser har ikke været følsomme nok til at bestemme alle de resistente bakterier korrekt, fordi resistens overfor nogle antibiotika er sværere at bestemme end andre.  

Læs mere

Se rapporterne: 
Report of the 3rd External Quality Assurance System on Isolation, Identification and Typing of Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) from Swab Samples, year 2011 (pdf). 

The 11th EURL-AR Proficiency Testing Salmonella and Campylobacter 2011 (pdf). 

The 10th EURL-AR Proficiency Test enterococci, staphylococci and E. coli 2011 (pdf).