Antibiotikaresistente bakterier er almindelige i EU

Fødevaresikkerhed

Bakterier, som er resistente over for antibiotika, forekommer i vidt omfang i dyr og fødevarer i EU – dog med store forskelle landene imellem. Det gælder også resistens over for antibiotika, der er kritisk vigtige til at behandle mennesker. Det viser den første EU-rapport om forekom­sten af antibiotikaresistente bakterier i dyr og fødevarer i årene 2004 til 2007, som DTU Føde­vare­instituttet har bi­draget til at udarbejde for den Europæiske Fødevaresikkerheds­autori­tet, EFSA.

Rapporten viser, at resistens over for mange forskellige typer antibiotika er almindeligt forekommende i bakterier hos dyr og fødevarer i EU. Men der er store forskelle landene imellem.

Salmonella- og colibakterier fra fjerkræ, svin og kvæg, som er resistente over for ampicillin, sulfonamider og tetracykliner, varierer for eksempel fra 0% til næsten 100% landene imellem. 

Resistens over for kritisk vigtigt antibiotika

Flere EU-lande har også en høj forekomst af resistens over for antibiotika af typen fluorokinoloner.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har udpeget fluorokinoloner som et af flere kritisk vigtige antibiotika til at behandle mennesker – blandt andet på baggrund af, at antibiotikatypen er den eneste eller en af få muligheder for behandling af alvorlige humane infektioner. WHO har desuden udpeget fluorokinoloner som en af de antibiotikatyper, hvor det især er væsentligt at gøre en indsats for at mindske forbruget og forekomsten af resistens.

Det er derfor bekymrende, at forekomsten af fluorokinolonresistens er høj i flere EU-lande, fastslår rapporten. Forekomsten af resistens over for fluorokinoloner i salmonella fra fjerkræ varierer for eksempel fra 0% til 92% landene imellem, og forekomsten af resistens over for fluorokinoloner i kampylobakter fra fjerkræ, svin, kvæg og kød varierer ligeledes mellem 0% og 100%. Danmark tilhører her gruppen af lande med lav forekomst af fluorokinonresistens.

"De store forskelle landene imellem tyder på, at der er forskel på, hvor meget antibiotika de forskellige lande bruger til at behandle dyr med. Men ikke mange lande opgør forbruget af antibiotika til dyr", siger seniorforsker Hanne-Dorthe Emborg fra DTU Fødevareinstituttet.

"Indsamling af veterinære forbrugsdata er iværksat i EU-landene. Disse data er nødvendige for at sammen­holde udviklingen i resistente bakterier med udviklingen i antibiotikaforbrug i de forskellige lande", tilføjer seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU Fødevareinstituttet. 

Resultaterne understøtter ekspertudtalelser

Rapportens resultater støtter de konklusioner og anbefalinger, som blev udgivet december 2009 i en europæisk ekspertrapport om antibiotikaresistens med fokus på infektioner, der smitter fra dyr til mennesker (zoonoser).

Eksperterne konkluderer, at forekomsten af antibiotikaresistens er steget de seneste år på verdensplan, hvilket gør det vanskeligere at behandle visse infektioner hos mennesker og dyr. Især bekymrer resistens over for antibiotika til behandling af salmonella- og kampylobakterinfektioner, som er de zoonoser, flest bliver syge af i Europa. De store resistensforskelle i EU forudses desuden at gøre det sværere at udarbejde en samlet strategi for forebyggelse og kontrol.

Generelt anbefaler eksperterne at styrke overvågningsaktiviteterne, fremme udviklingen af nye antibiotika og nye strategier til at bekæmpe spredningen af antibiotikaresistens samt forske i alternative strategier til at bekæmpe smitsomme sygdomme hos dyr. 

Læs mere

Download rapporten, som DTU Fødevareinstituttet har bidraget med at udarbejde, på EFSAs hjemmeside. Rapporten beskriver forekomsten af resistens over for 51 forskellige antibiotika med fokus på resistente salmonellabakterier, kampylobakter, enterokokker og e-coli i fjerkræ, svin, kvæg og kød fra 26 medlemslande, foruden Norge og Schweiz, i årene 2004 til 2007.

Det er første gang, data om forekomsten af antibiotikaresistens i EU er samlet og fortolket på en ensartet måde, som gør det muligt at sammenligne resultaterne på tværs af medlemslandene.

Download også ekspertrapporten på EFSAs hjemmeside, som er udarbejdet af eksperter fra flere europæiske organisationer.

Læs også mere om forbrug af antibiotika og forekomsten af resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker i Danmark i 2008 i pressemeddelelserne: Mere antibiotikaresistens i bakterier fra importeret fjerkrækød og Tegn på rutinemæssig brug af antibiotika til svin.  
 
Kontakt

Seniorforsker Hanne-Dorthe Emborg
hdem@food.dtu.dk, tlf. 40 21 44 17

Seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen
vfj@food.dtu.dk, tlf. 40 21 39 93