Optagelser fra seminaret: Er vores fødevarer sikre nok?

Fødevaresikkerhed

DTU Fødevareinstituttet var den 19. november vært for et seminar, der havde fokus på en ny vision for fødevaresikkerhed, nationalt og globalt, og interessenternes dilemma – hvem sætter målene, og hvem betaler prisen? Det er nu muligt at se oplæggene fra seminaret.

Ved seminaret "Er vores fødevarer sikre nok?" præsenterede oplægsholderne nationale og internationale tendenser på fødevaresikkerhedsområdet. Hovedtaleren var den nylige prismodtager af Lennon Ono prisen, Barbara Kowalcyk, direktør for fødevaresikkerhed ved det uafhængige Center for forskning og forebyggelse af Fødevarebårne sygdomme, Pennsylvania, USA.  I sit indlæg fokuserede hun på betydningen af samarbejdet mellem interessentgrupper, specielt NGO'er med fokus på forbrugere.

Barbara Kowalcyks organisation arbejder for at indføre et holistisk syn på fødevaresikkerhed, hvor der løbende sker udveksling af ny viden i forhold til mennesker, dyr og miljøets sundhedstilstand. Grundstenen skal være data- og forskningsbaseret fødevaresikkerhed med en klar adskillelse mellem videnskabelig baseret risikovurdering og risikohåndtering bestående af kontrol og regulering, men hvor problemerne altid anskues i forhold til hele kæden fra jord til bord.

Det holistiske syn står i modsætning til det nuværende amerikanske system, som er meget fragmenteret, og hvor det derfor ofte ikke er muligt at forebygge ved en indsats tæt på primærproduktionen.

Forbrugere vurderer risiko anderledes end eksperter

Professor i bioetik Peter Sandøe ved Københavns Universitet talte i sit indlæg om forbrugernes ambivalente holdninger, når det kommer til afvejninger af pris og sikkerhed. Undersøgelser udført i hans forskningsgruppe viser, at forbrugerne opfatter og omgås risiko anderledes, end eksperterne forventer. Forbrugerne tænker ikke meget på sikkerhed, når de køber ind, men derimod på hvad de selv kan gøre med køkkenhygiejne, når de tilbereder fødevaren.

Peter Sandøe kommer med flere bud på løsninger til at øge fødevaresikkerheden baseret på den nuværende viden. For eksempel intelligente kampagner, der skal gøre forbrugerne villige til at købe fødevarer mærket i forhold til sikkerhed.

Ny vision til forbedring af fødevaresikkerhed

Til slut præsenterede vicedirektør Jørgen Schlundt fra DTU Fødevareinstituttet baggrunden for en ny vision for fødevaresikkerhed. Visionen tager primært udgangspunkt i danske erfaringer fra salmonellabekæmpelsen, hvor antallet af humane salmonellainfektioner forårsaget af danske kyllinger er faldet til et niveau svarende til under 2% af niveauet før 2003.

Faldet er sket på baggrund af en målrettet, forskningsbaseret strategi med klare mål for kontinuerlig reduktion, og en strategi der er udviklet i samarbejde med interessenter fra både industri og forbrugere.

Jørgen Schlundt pointerer, at det er vigtig hele tiden at udvikle nye og bedre metoder til at diagnosticere og forbinde tilfælde af fødevarebårne infektioner samt at måle effekter af tiltag og udveksle erfaringer landene i mellem. Samtidig er det vigtigt at blive ved med at sætte mål og forvente kontinuerlige forbedringer samt at inddrage industrien i arbejdet for at øge fødevaresikkerheden til gavn for forbrugerne.

Se optagelserne
  • Direktør for fødevaresikkerhedsområdet Barbara Kowalcyk fra Center for Fødevarebårne sygdomme, forskning og forebyggelse, USA.
    Download Barbara Kowalcyks præsentation
    [video:1]
  • Professor i bioetik Peter Sandøe ved Københavns Universitet. 
    Download Peter Sandøes præsentation
    [video:2]
  • Vicedirektør Jørgen Schlundt fra DTU Fødevareinstituttet.
    Download Jørgen Schlundts præsentation.
    [video:3]

Oplæggene er på engelsk og optaget af journalist Astrid Degerbøl fra DTU.

Læs mere

Se nyheden om seminaret "Er vores fødevarer sikre nok?".