Uforklarlig stigning i antallet af listeriainfektioner

Fødevaresikkerhed

Dobbelt så mange især ældre mennesker blev syge af listeria i Danmark i 2009 sammen­­lignet med 2008, og mange flere blev syge end i andre EU-lande. Men årsagen er endnu ukendt. Det viser den årlige rapport om forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker, fra Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet.

I 2009 fik 97 danskere en listeriainfektion, hvilket er næsten  dobbelt så mange sammenlignet med de 51 tilfælde, som blev registreret i 2008.

Antallet af registrerede listeriainfektioner i Danmark har i flere år været højere end i resten af Europa. I Danmark svarer antallet i 2009 til 1,8 tilfælde pr. 100.000 borgere sammenlignet med forekomster på 0 til 1,3 tilfælde pr. 100.000. borgere i andre EU-lande.

Ældre er særligt udsatte

Listeria rammer især ældre, spædbørn, gravide og personer med et svækket immunforsvar. 85% af dem, der i 2009 fik en listeriainfektion, var over 60 år, mens 32% var 80 år eller derover.

Listeriabakterier kan give alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis, og hos gravide kan infektionen også sprede sig til fosteret. Dødeligheden er høj – 20-30% – især blandt ældre med et svækket immunforsvar. 

Vanskeligt at finde smittekilder

Listeriabakterier kan overføres til mennesker fra fødevarer og kan i modsætning til de fleste andre sygdomsfremkaldende bakterier vokse ved køleskabstemperatur. Specielt spiseklare fødevarer som ost, røget fisk og kødpålæg med lang holdbarhed kan derfor indeholde et højt antal bakterier. Her har bakterierne mulighed for at vokse gennem længere tid. Jo højere temperaturen er i køleskabet, des bedre vækstbetingelser har listeriabakterierne. Køleskabets temperatur skal derfor være maks. 5 grader.

"Det kan være svært at identificere smittekilderne til listeriainfektioner, fordi der går fra to dage op til to måneder, fra man er blevet smittet, til listeriainfektionen bryder ud. Mange patienter kan forståeligt nok ikke huske, hvilke fødevarer de har spist for så lang tid siden," forklarer seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra DTU Fødevareinstituttet. 

Uforklarlig udvikling

En arbejdsgruppe med eksperter fra DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut har forsøgt at finde årsagen til stigningen i listeriainfektioner.

Resultaterne fra kontrolprøver viser, at der ikke er sket stigninger i antallet af prøver, hvor EU's grænseværdier for, hvor mange listeriabakterier fødevarer må indeholde, er overskredet.

DTU Fødevareinstituttets kostundersøgelser viser til gengæld, at ældres kostvaner har ændret sig gennem de sidste 5-10 år. De spiser flere bløde oste, mere røget fisk og kødpålæg, som er den slags spiseklare fødevarer, de fleste listeriainfektioner mistænkes for at stamme fra.

"Men de ældres ændrede madvaner kan ikke alene forklare stigningen i listeriatilfælde, og arbejdsgruppen har ikke kunne finde andre årsager ud fra de tilgængelige data. Der er derfor et stort behov for at få mere viden på området", siger Jens Kirk Andersen.

De foreløbige data fra 2010 tyder ikke på, at stigningen fra 2008 til 2009 fortsætter. Statens Serum Institut har indtil videre registreret 26 tilfælde i år, hvilket er på niveau med antallet af tilfælde i 2008.

Find mere information på www.food.dtu.dk
Læs mere i: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2009 (pdf). Det er også muligt at få tilsendt rapporten ved at kontakte sekretær Vibeke Bay fra DTU Fødevareinstituttet på tlf. 40 21 53 77.

Se også pressemeddelelsen fra 2009: Høj dødelighed ved listeria vækker bekymring.