1.305 personer er siden februar 2008 registreret smittet med salmonella typhimurium U292. Antallet af patienter ligger nu konstant på ca. fem personer om ugen. Se orienteringen fra Den Centrale Udbrudsgruppe og dermed DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.
Resumé
Myndighederne har siden februar 2008 registreret 1305 personer, som er smittet med salmonella typhimurium U292. Kilden til smitten er stadig ikke fundet, men Den Centrale Udbrudsgruppe arbejder fortsat på at finde smittekilden.
Antallet af nye patienter ligger nu konstant på ca. fem personer om ugen.
Sådan arbejder Den Centrale udbrudsgruppe
I de seneste uger har Fødevarestyrelsen udsendt forespørgsler til landets frysehuse med anmodning om oplysninger om større partier af animalske fødevarer, der har ligget oplagret fra starten af 2008, og som der er sendt mindre dele af på markedet i samme tidsperiode som udbruddet har varet. Materialet er nu bearbejdet og der er nogle få partier af varer, der har passet til disse kriterier. Tre af disse partier har det været muligt at undersøge for salmonella. De er alle fundet negative.
Der er endvidere af Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet igangsat en ny runde interview af patienter for om muligt at finde frem til nye hypoteser om kilden til udbruddet. Som en udløber af anbefalingerne fra vores norske kollegaer, der kiggede på sagen i uge 5, udføres disse interview som hjemmebesøg hos patienterne. Materialet behandles i øjeblikket.
Laboratoriemæssig efterforskning
Samtidig med det store salmonella typhimurium U292 udbrud er der registreret og arbejdet med parallelle salmonella typhimurium udbrud som følge af fagtyperne DT3 og DT135 med henholdsvis 66 og 140 registrerede tilfælde. Der har været igangsat laboratorieundersøgelser for om muligt at finde ud af, om der kan være en sammenhæng mellem de forskellige salmonellatyper i forbindelse med disse udbrud. Det er dog i øjeblikket ikke muligt at konkludere hvorvidt, der er tale om forskellige parallelle udbrud med et fælles muligt reservoir, eller om der kan være tale om biologisk variation mellem stammer fra en enkelt kilde.
Virksomheder skal indsende egenkontrolprøver med positive salmonellafund
I jagten på kilden til smitten skal forarbejdnings-, distributions- og detailvirksomheder indsende alle positive salmonellafund til typebestemmelse for ad den vej at forsøge at finde kilden (jfr. bek. nr. 884 af 5. september 2008 om typning af salmonellapositive egenkontrolprøver)
DTU Fødevareinstituttet typebestemmer salmonellafund fra virksomhedernes egenkontrol uden beregning.
Forbrugerne kan mindske risikoen for salmonella
Hvis du vil undgå at blive syg af salmonella, skal du sørge for en grundig køkkenhygiejne, og gennemstege hakket kød og fjerkræ. Desuden bør du bruge pasteuriserede æg til retter, du ikke gennemvarmer. Husk også at skylle grønsager grundigt.
Læs flere gode råd på Fødevarestyrelsens hjemmeside.