Mange ældre beboere på plejehjem vejer for lidt. Det øger risikoen for sygdom og død og mindsker de ældres fysiske, mentale og sociale funktionsevne. Men selv en lille indsats kan gøre en stor forskel. Det viser to nye undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet.
"Årsagerne til den høje forekomst af dårlig ernæringstilstand blandt ældre beboere på plejehjem står nu klart, og ikke mindst viser vores undersøgelser, at det er muligt at gøre noget ved problemerne - oven i købet med relativt enkle midler. Undervægt og vægttab skal derfor ikke accepteres som en naturlig del af det at komme på plejehjem", udtaler projektleder og seniorforsker Anne Marie Beck.
Mange ældre vejer for lidt
Der er en høj forekomst af undervægt og vægttab blandt ældre beboere på plejehjem i Danmark. Det fremgår af den ene undersøgelse i lighed med en lang række tidligere undersøgelser. Blandt 441 beboere på 11 plejehjem havde 16% af de ældre et kropsmasseindeks (BMI) på mindre end 18,5, som er defineret som undervægt.
Små vægttab kan have alvorlige følger
Samtidig viser undersøgelsen, at selv små vægttab på ca. 1 kg. kan have alvorlige konsekvenser. Undervægt og vægttab øger ikke alene risikoen for sygdom og død, men gør også de ældre dårligere til at klare sig socialt, mentalt og fysisk i dagligdagen. Beboere med et BMI i den høje ende af skalaen har langt bedre livskvalitet og chance for at overleve end de øvrige beboere.
Dårlig spiseevne er ofte skyld i undervægt
Udover forskellige kroniske sygdomme er den primære årsag til den dårlige ernæringstilstand problemer relateret til spiseevnen. Blandt de ældre i undersøgelsen havde 31% behov for hjælp med at spise, 21% besvær med at tygge, 10% besvær med at synke og 3% smerter i munden. Alt sammen faktorer, som det er muligt at gøre noget ved.
Lille indsats kan gøre en stor forskel
Selv en relativ lille, prisbillig og tværfaglig indsats kan forbedre ernæringstilstanden blandt ældre beboere på plejehjem. Det fastslår den anden undersøgelse, hvor 121 beboere på 7 plejehjem deltog. Indsatsen bestod i fysioterapi og tandpleje et par gange om ugen, lidt chokolade, kakao og piskefløde.
I løbet af blot 11 ugers indsats blev ernæringstilstanden såvel som de ældres trivsel (fysisk, socialt og mentalt) forbedret blandt deltagerne i interventionsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen. Deltagernes vægt, energi- og proteinindtag steg for eksempel signifikant i forhold til kontrolgruppen, ligesom mere end halvdelen af interventionsgruppen fik bedre balance og gribestyrke.
Undersøgelsen viser også, at de ældre gerne vil deltage i en sådan indsats.
Find mere information på www.food.dtu.dk
Rapporten med resultaterne fra de to undersøgelser kan downloades fra DTU Fødevareinstituttets hjemmeside. Undersøgelserne indgår i projektet ”forebyggelse af tab af fysisk, mental og social funktionsevne ved fokus på ældres ernæringstilstand og risikofaktorer”, som er gennemført over en treårig periode fra marts 2004 til marts 2007.
Projektet blev støttet af Velux Fondene, Helsefonden, Toms, Arla, Tandex, Findus og DTU Fødevareinstituttet.