Sådan er opklaringsarbejdet forløbet ved det aktuelle Salmonella DT12-udbrud
Summarisk forløb
Fredag den 3. juni
Statens Seruminstitut bemærker, at flere patienter på Fyn er blevet syge af Salmonella DT12. Oplysningen gives videre til den såkaldte udbrudsgruppe.
Torsdag den 9. juni
Ved det ugentlige møde i udbrudsgruppen diskuteres udbruddet, og de foreløbige data. En yderligere analyse har vist, at denne DT12 er speciel, og at det er sandsynligt, at patienterne er smittet af samme kilde. På dette tidspunkt, tyder intet dog på, at folk bliver mere syge af denne type salmonella end af andre typer.
Onsdag den 15. juni
Tre personer mere er blevet syge af samme type Salmonella DT12. Statens Seruminstitut har interviewet de sygdomsramte personer for at finde en mulig fælles smittekilde. Mistanken retter sig i første omgang mod svine- og oksekød. En patient, som i forvejen var meget syg af andre årsager, er død i forbindelse med Salmonella-infektionen.
Torsdag den 16. juni
Der er nu i alt 15 patienter, der er smittet med DT12.
Fredag den 17. juni
På baggrund af oplysninger om bakterierne og patienternes sygdomsforløb og bopæl, besluttes det at igangsætte en spørgeskemaundersøgelse for at komme smittekilden nærmere. Det kaldes en case-kontrol-undersøgelse. Samtidig kontaktes Fødevareregion Fyn, for at finde ud af, om der er indberetninger af fødevarebårne sygdomme, der kan være en del af udbruddet.
Torsdag den 23. juni
Fødevareregionen på Fyn meddeler, at der fundet salmonella DT12 i en prøve fra af ferskt svinekød på et af slagterierne i regionen. Der er flere fund af DT12 på andre slagterier, men dette slagteri leverer til lokale aftagere i det område, hvor flere af patienterne bor. Alt tyder på, at dette kan være en vigtig brik i opklaringen af smittekilden.
Udbrudsgruppen beslutter, at denne prøve sendes til DNA-typning sammen med en række andre prøver fra kød og dyr, som også er inficeret med Salmonella DT12.
Der er nu 21 tilfælde. 14 på Fyn, 3 i Vejle og 1 i Ringkøbing og 2 i Nordjylland og 1 i Roskilde.
Fredag den 24. juni
På baggrund af svar på spørgeskemaer fra de første patienter, finder Zoonosecentret og Fødevareregionen ud af, at yderligere et lille slagteri kan være involveret. Dette slagteri har samme leverandør som det andet, hvor der er fundet Salmonella DT12. Fødevareregionen sørger for, at der tages ekstra prøver på slagteriet, hvor der netop er blevet slagtet fra den mistænkte besætning. Desuden kontaktes tilsynsførende i Regionen for at høre, om der er bemærket noget, der kan have forbindelse til udbruddet, hos landmænd eller virksomheder.
Søndag den 26. juni
Det konstateres, at den fælles leverandørs besætning tidligere har haft Salmonella DT12.
Mandag den 27. juni
Fødevarestyrelsen indhenter kundelister fra de to slagterier for at finde ud af, til hvilke butikker, der er leveret kød. Det besluttes, at de grise fra den involverede besætning, der stadig er på slagteriet, skal tilbageholdes. Desuden stopper leveringen af grise fra besætningen til slagteriet.
I mellemtiden er prøverne fra besætning og slagteri sendt til yderligere analyse for at finde ud af, om det er samme type salmonella, som har gjort 21 mennesker syge.
Onsdag den 29. juni
Svar på prøverne foreligger. Det er den samme type salmonella, der er fundet på slagteriet og i besætningen, og som de 21 mennesker er blevet syge af. Fødevareregionen påbyder de involverede slagterier at tilbagetrække al kød, der kan være forurenet med salmonellatypen. Desuden påbydes besætningsejeren at stoppe levering af grise til slagtning.
Statens Seruminstitut konkluderer, at det på baggrund af de foreløbige data tyder på, at det er et udbrud med en usædvanlig høj sygelighed.
Case-kontrol-undersøgelsen med patientinterviews er ikke helt færdig, men den ledte myndighederne på det rette spor tidligt, og de detaljerede analyser af prøver fra patienter, kød og slagtedyr viser, at smitten med meget stor sandsynlighed kommer fra besætningen og slagterierne på Fyn.
Torsdag den 30. juni
Fødevarestyrelsen er i gang med at indhente lister over de butikker, der har fået kød fra slagteriet.
Grise fra den inficerede gård vil blive slagtet på en særlig måde, så eventuelle bakterier slås ihjel.
Landmanden har fået forbud mod at sælge levende grise til andre besætninger, ligesom den besætning, der har leveret smågrise til ham, også kontrolleres.