UVB-lys giver planter større indhold af D-vitamin

Ernæring og kostvaner
Planter behandlet med UVB-lys opnår et større indhold af D-vitamin og har dermed potentiale til at blive en ny kilde til D-vitamin året rundt. Det peger resultaterne på fra et ph.d.-studie i DTU Fødevareinstituttet.

UVB-belyste blade fra natskyggefamilien, hvor tomat og kartoffel hører hjemme, har 18-64 gange højere indhold af D-vitamin end planter, der ikke bliver behandlet med UVB-lys. Det viser resultaterne fra et ph.d.-studie i DTU Fødevareinstituttet, hvor Rie Bak Jäpelt har undersøgt forekomsten og dannelsen af D-vitamin i planter.
 
Formålet med Rie Bak Jäpelts undersøgelser har været at teste, om kilderne til D-vitamin kan udvides til også at omfatte planter for at give mulighed for bedre at få dækket behovet for D-vitamin i vinterhalvåret.
 
Frugter med D-vitamin
"Når resultaterne viser, at natskyggeplanternes blade udsat for UVB-lys giver så store mængder D-vitamin, er det oplagt at forestille sig, at også planternes frugter vil indeholde D-vitamin. Måske oven i købet i så store mængder, at blandt andet tomater og kartofler kan blive nye potentielle kilder til D-vitamin", fortæller adjunkt Rie Bak Jäpelt fra DTU Fødevareinstituttet.  "Når resultaterne viser, at natskyggeplanternes blade udsat for UVB-lys giver så store mængder D-vitamin, er det oplagt at forestille sig, at også planternes frugter vil indeholde D-vitamin. Måske oven i købet i så store mængder, at blandt andet tomater og kartofler kan blive nye potentielle kilder til D-vitamin", fortæller adjunkt Rie Bak Jäpelt fra DTU Fødevareinstituttet. 
"Om vinteren får mange ikke dækket deres behov for D-vitamin. Men viser det sig, at UVB-lys også kan øge mængden af D-vitamin i natskyggeplanternes frugter, har vi skabt en ny kilde til D-vitamin, som kan øge D-vitamin indtaget også i vinterhalvåret", forklarer Rie Bak Jäpelt.
 
De UVB-belyste natskyggeplanter har groet i et minidrivhus, et såkaldt vækstkammer, som er et lukket system, hvor blandt andet lys og temperatur kan reguleres.
UVB-lys er den bølgelængde i sollys, der skal til for, at huden kan danne D-vitamin. I Danmark kommer UVB-lys ikke gennem ozonlaget fra oktober til marts, og vi danner derfor ikke D-vitamin i vinterhalvåret.
 

To fluer med ét smæk

Fødevarestyrelsen anbefaler 600 gram frugt og grønt om dagen, og de Nordiske Næringsstofanbefalinger lyder på et dagligt indtag på 7,5 mikrogram D-vitamin for alle mellem 2-60 år. Erstatter man de 600 gram frugt og grønt med 600 gram af de UVB-belyste blade fra dette studie, svarer det til et indtag på 0,2-12 mikrogram D-vitamin om dagen. 

"Det viser perspektivet i at bruge UVB-lys som metode til at øge mængden af D-vitamin i planter, især om vinteren, hvor det kan være svært at få nok D-vitamin", påpeger Rie Bak Jäpelt.
 
"Men det ligger langt ude i fremtiden. Først skal vi finde ud af, hvordan planter danner D-vitamin og undersøge, hvordan planternes produktion af D-vitamin kan udnyttes i fremtidig forædling af nye og sundere fødevarer", siger Rie Bak Jäpelt.
 
Læs mere

Læs hele Rie Bak Jäpelts ph.d.-afhandling: Vitamin D in plants – occurrence, analysis and biosynthesis (pdf).

Ph.d.-afhandlingen er et samarbejdsprojekt med Institut for Plantebiologi og Bioteknologi på Københavns Universitet. Projektet er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri under Fødevareforskningsprogrammet 2007.

Se også DTU Fødevareinstituttets pressemeddelelse fra 2011: Berigelse af fødevarer med D-vitamin virker  og pressemeddelelsen fra 2010: Begrænset viden om D-vitamin og sygdomme