Danske fødevarer er skyld i færre salmonellainfektioner

Fødevaresikkerhed

Set over en ti års periode er antallet af danskere, der bliver syge af salmonella, faldet markant. I 2006 var der også betydeligt færre, som blev syge af salmonella fra danske fødevarer sammenlignet med 2005. Det fremgår af den årlige rapport om forekomst og udvikling i zoonoser i Danmark fra Zoonosecenteret, DTU Fødevareinstituttet. Zoonoser er sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker, ofte gennem fødevarer.

I 2006 blev der registreret 1.658 humane salmonellainfektioner i Danmark. Det svarer til en stigning på 8% sammenlignet med antallet i 2004, men et fald på 7% sammenlignet med 2005. Set over en ti års periode er antallet af danskere, der bliver syge af salmonella, imidlertid faldet markant. I 1997 blev der registeret 5.015 salmonellatilfælde, hvilket sammenlignet med antallet i 2006 svarer til et fald på 67%.

"Antallet af humane salmonellainfektioner begyndte at stige midt i 1980'erne forårsaget af særligt dansk produceret kyllingekød, svinekød og æg. Siden 1997 er antallet af salmonellatilfælde faldet ganske betragteligt. Det er tydeligt, at de foregående års nationale handlingsplaner for at bekæmpe salmonella i slagtekyllinger, svinekød og æg har haft en positiv effekt", siger Tine Hald fra Zoonosecenteret, DTU Fødevareinstituttet.

Den nye rapport vurderer, at dansk producerede fødevarer kun var skyld i 15% af salmonellainfektionerne i 2006, mens den tilsvarende andel var 30% i 2005. Der var kun halvt så mange salmonellainfektioner i 2006 forårsaget af dansk svinekød og æg som i 2005.

Importerede fødevarer, anslår rapporten, er årsag til 18% af de humane salmonellainfektioner i 2006, hvilket er på niveau med de foregående år. Sammenlignet med 2005 er der dog sket en forskydning i smittekilderne. Importeret kalkunkød var i 2006 skyld i fem gange så mange tilfælde som i 2005. Omvendt var importeret svinekød smittekilden i halvt så mange tilfælde og oksekød årsag til tre gange færre infektioner sammenlignet med 2005.
 
Godt 25% af salmonellainfektionerne i 2006 er erhvervet i forbindelse med rejse i udlandet, vurderer rapporten. Men andelen er usikker, da der ikke er rejseinformation for størstedelen af de rapporterede humane salmonellatilfælde. Ligeledes er der en stor gruppe på 37% af tilfældene i 2006, hvor det ikke var muligt at identificere en smittekilde.

"I de tidligere års opgørelser over udvikling i zoonoser har antallet af salmonellatilfælde, hvor det ikke har været muligt at identificere en smittekilde, ligget på 16-28%. De tilfælde, hvor smittekilden ikke er kendt, kan skyldes såvel danske som importerede fødevarer og udenlandsrejser, herunder fødevarer som ikke er inkluderet i den nationale overvågning i dag eller andre hidtil ukendte kilder", forklarer Birgitte Helwigh fra Zoonosecenteret, DTU Fødevareinstituttet.

Find rapporten på www.food.dtu.dk

Zoonosecenterets "Annual Report on Zoonoses in Denmark 2006" kan downloades på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside. Det er også muligt at rekvirere rapporten ved at kontakte Zoonosecenteret på tlf. 7234 7084 eller pr. e-mail dzc@dzc.dk.

Rapporten er baseret på data, der er indsamlet i henhold til EUs zoonosedirektiv suppleret med data fra de danske overvågnings- og kontrolprogrammer samt data fra relevante forskningsprojekter.