Kurser skal øge fødevaresikkerheden i EU

Fødevaresikkerhed

DTU Fødevareinstituttet og Dianova holder tre kurser inden for mikrobiologi og pesticidanalyser med deltagere fra lande uden for EU. Formålet er at udbrede EU’s regler for fødevarekontrol og dermed forbedre fødevaresikkerheden, når EU-landene importerer fødevarer.

20 deltagere fra 17 lande vil tilbringe de sidste to uger af november 2010 på DTU Fødevareinstituttets laboratorium på Frederiksberg for at stifte bekendtskab med EU's metoder for mikrobiologiske analyser af fødevarer i praksis. Kurset er det første af i alt tre, som Dianova holder sammen med DTU Fødevareinstituttet for EU. De næste kurser i henholdsvis pesticidanalyser og mikrobiologi bliver holdt i marts og maj 2011.

Hovedformålet med kurserne er at hjælpe lande uden for EU med at implementere EU's regler for fødevarekontrol og dermed forbedre fødevaresikkerheden ved import. Deltagerne får indblik i de standarder, der anvendes på de akkrediterede laboratorier i EU inden for områderne reststofanalyser (pesticider) og hele paletten af mikrobiologiske analyser. Kurserne vil fokusere på praktisk laboratoriearbejde, men vil også inkludere et besøg på Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted.

Lederen af det danske zoonoselaboratorium, Karl Pedersen, er den faglige ekspert på kurset. Desuden vil eksperter fra flere EU-lande, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen præsentere EU's regler og standarder for laboratorieanalyser.

Kurserne er en del af EU's program "Better Training for Safer Food". Formålet med EU's kursusprogram er at udbrede reglerne om fødevaresikkerhed, lovgivning for fødevarer, foderstoffer, dyresundhed, dyrevelfærd samt reglerne om plantesundhed og brug af kemikalier i den vegetabilske produktion.

Formålet er også at fremme samhandlen med fødevarer mellem EU og lande uden for EU samt at sikre en harmonisering af fødevaresikkerhedsprocedurerne. Lande uden for EU, og især udviklingslandene, skal også have kendskab til EU's importregler.

Fordelene ved den form for uddannelse er, at den skaber netværk mellem de enkelte landes myndigheder og:

  • Sikrer en høj grad af forbrugerbeskyttelse og dyresundhed og -velfærd samt produktion uden unødig brug af kemikalier
  • Fremmer en ensartet indgang til EU og de nationale kontrolsystemer
  • Skaber et ensartet niveau for de fødevareproducerende virksomheder
  • Fremmer salget af sikre fødevarer
  • Sikrer "fair trade" med lande udenfor EU, specielt udviklingslande.