Det viser den årlige rapport om forekomsten af zoonoser i EU fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Rapporten er blevet til i tæt samarbejde med DTU Fødevareinstituttet, som for andet år i træk har fungeret som EFSA’s Zoonosis Collaboration Centre (ZCC). ZCC har været ansvarlig for analyse og tolkning af data fra de 25 EU medlemslande samt Norge, Island og Schweiz.
Dette års rapport beskriver forekomst og tendenser for 16 zoonoser. Zoonoser er infektionssygdomme, der kan overføres fra dyr til mennesker. Smitte sker oftest via forurenede fødevarer. I 2005 blev der rapporteret mere end 385.000 tilfælde af zoonotiske infektioner hos mennesker i EU, Norge, Island og Schweiz.
Campylobacter og Salmonella skyld i flest infektioner
Langt de fleste infektioner blev i 2005 forårsaget af Campylobacter og Salmonella, men i modsætning til 2004 oversteg antallet af Campylobacter infektioner (197.363) antallet af Salmonella infektioner (176.395) i EU. For Campylobacter svarer det til en stigning på 7,8% i forholdt til 2004, hvorimod 9,5% færre Salmonella tilfælde blev registreret.
Fjerkræ hyppigste kilde til Campylobacter
Campylobacter blev hyppigst fundet i fjerkræ og fjerkrækød, som også anses for at være de hyppigste kilder til Campylobacter infektioner hos mennesker.
De nordiske lande har alle iværksat offentlige eller frivillige handlingsplaner for at bekæmpe Campylobacter. I Danmark er antallet af Campylobacter infektioner hos mennesker faldet mellem 2001 og 2003, hvorefter udviklingen ser ud til at være stagneret trods en fortsat reduktion af Campylobacter i både danske slagtekyllinger og kyllingekød. Det kan skyldes en stigende import af fjerkrækød blandt andet fra lande, med en højere forekomst af Campylobacter.
Danmark blandt lande med laveste Salmonella forekomst
I rapporten er der sat særlig fokus på forekomsten af Salmonella i fjerkræ, der producerer æg til konsum i 2005. Det er sket på baggrund af en ensartet undersøgelse i alle medlemslande (en såkaldt EU Baseline undersøgelse), som gør det muligt at sammenligne forekomsten af Salmonella mellem landene. Generelt blev der ved denne undersøgelse fundet en højere forekomst af Samonella, end der ellers er blevet rapporteret.
Danmark var sammen med de andre nordiske lande og Irland blandt de medlemslande, der havde den laveste Salmonella forekomst. De højeste forekomster af Salmonella blev fundet i Tjekkiet, Polen, Portugal og Spanien.
Obligatorisk indrapportering af fødevarebårne udbrud
2005 var det første år, hvor det var obligatorisk for medlemslandene at indrapportere fødevarebårne udbrud. Medlemslandene rapporterede i alt 5.311 fødevarebårne udbrud, som involverede 47.251 mennesker, hvoraf 5.330 blev indlagt og 24 døde.
Salmonella, Campylobacter og fødevarebårne vira er de tre vigtigste kilder til fødevarebårne udbrud i EU. For Salmonella var æg og kyllingekød de mest identificerede kilder til udbrud. For Campylobacter forblev kyllingekød den hyppigste kilde, selv om nogle af de største Campylobacter udbrud blev forårsaget af kontamineret drikkevand. Calicivirus var den mest almindelige årsag til fødevarebårne virusudbrud. De vigtigste kilder til Calicivirus var drikkevand, frugt og grønsager.
Læs mere i Zoonoserapporten
Zoonoserapporten er tilgængelig i elektronisk form fra EFSA's hjemmeside. I starten af 2007 vil den også foreligge i en trykt udgave.
Udover at beskrive forekomst og tendenser for de 16 zoonoser indeholder rapporten oplysninger om forekomsten af antibiotikaresistens i Salmonella, Campylobacter og E. coli indikatorbakterier. Rapporten indeholder også opgørelser af fødevarebårne sygdomsudbrud og Kommissionens opgørelse vedrørende fugleinfluenza og kogalskab.
Medlemslandene indrapporteret data via EFSA's on-line rapporteringssystem. Alle data gemmes i en database, som EFSA vedligeholder.