Matematiske modeller spotter farlige stoffer

Sundhed og sygdomme

Ved hjælp af computerberegninger har DTU Fødevareinstituttet hjulpet Miljøstyrelsen med at skabe ny viden om tusinder af kemiske stoffers farlighed. Viden, virksomheder kan bruge til selvklassificering af farlige stoffer.

EU's myndigheder har kun klassificeret farlige egenskaber for omkring syv procent af de hundrede tusind kemiske stoffer, som indgår i massevis af de produkter, vi omgiver os med dagligt.

Da EU's kemikalielov, REACH, trådte i kraft den 1. juli 2007, fik de virksomheder i EU, der producerer eller importerer varer, hvor der indgår kemiske stoffer, et større ansvar for selv at klassificere disse stoffer og deres eventuelle farlighed. Hvis de kemiske stoffer ikke er blandt de EU-klassificerede, skal virksomheden nemlig oplyse forbrugerne om disse stoffers farlighed. Det er det, der kaldes selvklassificering.

En forudsætning for, at virksomhederne kan udføre selvklassificeringen er, at de kan indhente den nødvendige viden om stofferne og deres farlighed. Som nævnt findes den viden kun for visse stoffer, der er blevet testet i laboratorier på f.eks. forsøgsdyr. For hovedparten af de kemiske stoffer, der anvendes i EU, findes der ingen laboratoriedata. 

Hjælp til virksomhederne

Den manglende viden om kemiske stoffer er et problem, som Miljøstyrelsen forsøger at imødegå. På styrelsens hjemmeside har der siden 2001 ligget en vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer. Her kan virksomhederne tjekke, om et stof vurderes som farligt.

I efteråret 2009 blev listen opdateret for første gang, og det betød, at der er tilføjet omkring 10.000 nye stoffer til listen, så den nu omfatter i alt 30.179 farlige, organiske stoffer. Viden om disse stoffers farlighed kommer fra DTU Fødevareinstituttet, der har løst opgaven for Miljøstyrelsen. 

Alternativ til dyreforsøg

Opgaven er løst ved at anvende de såkaldte QSAR-metoder, hvor man benytter computermodeller til at beregne og forudsige stoffernes farlige egenskaber. Computermodellerne betyder, at det er muligt at vurdere flere stoffer på kortere tid, end hvis stofferne skulle testes i laboratorier og evt. på dyr.

Det forventes, at QSAR-metoder vil blive stadig mere benyttet fremover, da EU's kemikalielov, REACH, også lægger op til, at virksomhederne i højere grad bruger alternativer til dyreforsøg for at skaffe den nødvendige viden om kemiske stoffers egenskaber.

Danmark er indtil videre det eneste land, hvor en myndighed tilbyder en vejledende liste til selvklassificering af farlige stoffer. Det afspejler sig også i, at både nationale og internationale virksomheder downloader listen fra Miljøstyrelsens hjemmeside. 

Læs mere i DYNAMO

Læs mere om selvklassificering af farlige stoffer, Miljøstyrelsens vejledende liste og DTU Fødevareinstituttets QSAR arbejde i den seneste udgave af DYNAMO (pdf).