Der er langt flere antibiotikaresistente såvel som multiresistente salmonellabakterier i importeret kød end i tilsvarende dansk producerede kødprodukter, viser undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut.
Hvert år bliver danskere syge af salmonellainfektioner. Som regel kræver det ikke behandling, men hos svært syge kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika. Er salmonellabakterien resistent over for det anvendte antibiotikum, er behandlingen imidlertid ikke tilsvarende effektiv.
Årsager til infektioner med resistente salmonellabakterier
Det er kendt, at rejser i udlandet er skyld i en del af de infektioner, danskere får med resistente salmonellabakterier. Det er også kendt, at der hidtil kun er fundet relativt lave forekomster af antibiotikaresistente salmonellabakterier i dansk producerede fødevarer. Men det har ikke kunnet forklare alle tilfældene.
Forskere fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut har derfor sammenlignet forekomsten af resistente og multiresistente salmonellabakterier i importerede og dansk producerede kødprodukter. Undersøgelsen er baseret på 8.144 positive salmonellaprøver, som er påvist ved kontrol af importerede og dansk producerede kødprodukter samt hos syge danskere i perioden juli 1998 til juni 2002.
Mange flere resistente bakterier i importeret kød
Undersøgelsen viser, at der er salmonella i 11,8% af i alt 9.135 undersøgte prøver fra importeret fjerkræ-, svine- og oksekød, men kun i 1,4% af 213.214 prøver fra tilsvarende danske kødprodukter.
Der er også betydeligt flere antibiotikaresistente salmonellabakterier i importerede kødprodukter (58%) sammenlignet med forekomsten i tilsvarende dansk producerede kødprodukter (26%). Der er desuden langt flere multiresistente salmonellabakterier i det importerede kød (28%) sammenlignet med det danske (4%).
Forekomsten af resistens mod quinoloner bekymrer særligt, da det er den slags antibiotika, der er førstevalgs præparat ved alvorlige salmonella infektioner hos mennesker. Forekomsten af quinolon resistente salmonellabakterier er væsentligt højere i de importerede kødprodukter (26%) end i de danske (4%).
Undersøgelsen viser endvidere, at der er en statistisk signifikant stigning i forekomsten af resistente og multiresistente salmonellabakterier i perioden 1998-2002 - i både de importerede og dansk producerede fødevarer.
Dansk indsats virker, men behov for international strategi
Undersøgelsens resultater viser klart, at den restriktive danske antibiotikapolitik har haft held til at begrænse forekomsten af såvel resistente som multiresistente salmonellabakterier i de dansk producerede fødevarer. Men selv i Danmark er der behov for en fortsat indsats, da forekomsten af resistente og multiresistente salmonellabakterier stiger.
Da danskerne både rejser til udlandet og spiser importerede fødevarer, kan problemet imidlertid ikke løses uden internationalt samarbejde og en fælles international strategi.
Læs mere
Læs hele undersøgelsen, som er publiceret i tidsskriftet Emerging Infectious Diseases (pdf). Undersøgelsen er også omtalt i nyhedsbrevet VetInfo den 29. juni 2007.
Find mere information om antibiotikaresistens på www.food.dtu.dk, se blandt andet notatet ”Zoonotiske og antibiotikaresistente bakterier i dansk og importeret kød” og læs om DTU Fødevareinstituttets forskning på området på den engelske del af hjemmesiden.