Rekordmange salmonellainfektioner i 2008

Fødevaresikkerhed

Flere danskere end normalt blev syge af salmonella i 2008 især på grund af det landsdækkende U292-udbrud. Mange tager dog fortsat en salmonellainfektion med hjem fra rejser i udlandet. Det viser den årlige rapport om forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker, fra Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet.

3.656 humane salmonellainfektioner blev registreret i Danmark i 2008, hvilket svarer til 66,8 tilfælde pr. 100.000 borgere. Det er mere end dobbelt så mange som i 2007 og det højeste antal siden slutningen af 90'erne. 

Udbrud står bag mange tilfælde
Rapportens regnskab over smittekilder vurderer, at sammenlignet med 2007 var dansk svinekød skyld i tre gange så mange salmonellainfektioner i 2008. En årsag til stigningen er, at en række svinekøds-relaterede udbrud satte sit præg på 2008.
 
Fødevarebårne udbrud står bag i alt 43% af salmonellainfektionerne i 2008 - i alt 1.572 tilfælde. Det gælder ikke mindst det landsdækkende udbrud af salmonella typhimurium U292 med 1.224 registrerede tilfælde, som er det største kendte udbrud i Danmark til dato. Det er endnu ikke lykkedes at finde smittekilden til dette udbrud.
 
"De mange udbrudsrelaterede salmonellainfektioner har ført til et meget anderledes smittekilderegnskab for 2008. De mange udbrud skævvrider den relative fordeling af smittekilder og gør det nødvendigt at se på det absolutte estimerede antal infektioner pr. smittekilde for at kunne sammenligne regnskabet med tidligere år", siger forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet. 
  

Smitte stammer ofte fra udlandet

Det fremgår af smittekilderegnskabet, at lidt flere danskere fik en salmonellainfektion på en rejse i udlandet i 2008 i forhold til 2007. Det udgør 23% af alle registrerede salmonellainfektioner i 2008. Hvis de udbrudsrelaterede tilfælde ikke medregnes, stiger andelen af rejserelaterede tilfælde til 41%. Der er således mange danskere, der tager en salmonellainfektion med hjem fra en rejse i udlandet.
 
Antallet af danskere, der blev syge af importerede fødevarer, er desuden tredoblet i 2008  sammenlignet med 2007. Stigningen skyldes primært, at importeret kyllingekød var skyld i tre gange så mange salmonellainfektioner i 2008 som i 2007. 

Find rapporten på www.food.dtu.dk

Læs mere i Zonnosecentrets "Annual Report on Zoonoses in Denmark 2008" (pdf). Det er også muligt at få tilsendt rapporten ved at kontakte sekretær Vibeke Bay fra DTU Fødevareinstituttet på tlf. 4021 5377.