Et fælles nordisk monitoreringssystem vil gøre det muligt at sammenligne resultater om kost, fysisk aktivitet og overvægt på tværs af de nordiske lande. Metoden kan også bruges på regionalt niveau til at måle fremskridt i for eksempel en kommune. Ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet beskriver monitoreringssystemet, hvilket udgør første fase i et projekt under Nordisk Ministerråd.
Nordisk Ministerråd har besluttet at udvikle et fælles nordisk monitoreringssystem, som kan måle udviklingen i befolkningens kostvaner, fysiske aktivitetsniveau og overvægt i Norden. Kravene til monitoreringssystemet er, at det skal være enkelt, ikke for dyrt og kunne gennemføres ca. hvert andet år.
Et sådant fælles nordisk monitoreringssystem er nu udviklet og beskrevet i en rapport fra DTU Fødevareinstituttet, hvilket udgør første fase i et nordisk projekt, som blev sat i gang i 2007.
Projektgruppen foreslår, at monitoreringssystemet bliver baseret på telefoninterview med spørgsmål om forbrug af udvalgte fødevarer, fysisk aktivitet og baggrundsinformation som selv-rapporteret højde og vægt. Hvad angår spørgsmålene om, hvor ofte deltagerne spiser en række fødevarer, indgår mange i de 8 kostråd, og de er valgt, så de afspejler kostens ernæringsmæssige kvalitet.
Monitoreringen tjener flere formål
Spørgsmålene kan give svar på, om deltagerne spiser i overensstemmelse med kostrådene, og hvor stor en andel der opfylder anbefalingerne for fysisk aktivitet. Ud fra baggrundsoplysningerne er det samtidig muligt at sammenligne mænd og kvinder, unge og ældre, deltagere med en lang og kort uddannelse – og ikke mindst hvordan det står til i hvert enkelt land i Norden og på tværs af landene.
Ved at gentage undersøgelsen vil det også være muligt at vise, hvordan kostvanerne og niveauet for fysisk aktivitet udvikler sig og dermed om udviklingen går i den rigtige retning på alle områder.
Resultaterne kan indgå i beslutningsgrundlaget for at igangsætte eksempelvis forebyggende aktiviteter på såvel nordisk som nationalt niveau.
Bemærk dog, at der er tale om en ret simpel undersøgelsesmetode, som ikke kan erstatte andre mere dybdegående undersøgelser af kost og fysisk aktivitet.
Test og igangsætning
I øjeblikket bliver de foreslåede kostspørgsmåle afprøvet i Danmark af DTU Fødevareinstituttet. Andre lande afprøver tilsvarende spørgsmålene om enten kost eller fysisk aktivitet. Afprøvningerne udgør anden fase i projektet, som bliver afsluttet med en rapport medio 2010.
Tredje fase består i at igangsætte den første egentlige undersøgelse i alle nordiske lande. Om det sker, er en beslutning Nordisk Ministerråd og de nationale myndigheder skal tage. Den første fælles monitorering vil tidligst foregå i efteråret 2010.
Kan også bruges regionalt
Undersøgelsesmetoden og de afprøvede spørgsmål vil også kunne bruges uden for monitoreringssystemet på regionalt niveau i eksempelvis en kommune. Ved at gennemføre en regional undersøgelse kan en kommune for eksempel få information om sundhedsadfærd i en given befolkningsgruppe og dermed viden til at igangsætte sundhedsfremmende tiltag.
Læs mere i rapport og artikel
Læs mere om projektet og det foreslåede monitoreringssystem i rapporten: Nordic Monitoring on diet, physical activity and overweight. Part 1: Description of a common Nordic method for collecting representative data (pdf).
Se også artiklen: Nordisk monitorering af kost, fysisk aktivitet og overvægt (pdf), som præsenterer hovedlinjerne i monitoreringssystemet, projektet og perspektiverne herfor.
Både rapport og artikel er udgivet af DTU Fødevareinstituttet. I projektet indgår forskere fra såvel Island, Finland, Norge, Sverige og Danmark.