Bakterier har et noget blakket ry og omtales ofte som noget, vi mennesker helst er fri for. Virkeligheden er dog, at vi ikke kan leve foruden. DTU Fødevareinstituttet fortæller kort om hvorfor i Klog på 2 minutter i Søndagsavisen.
Vores Zoologiske have af bakterier
Vi har bakterier overalt på og i kroppen, både på huden, i munden og i tarmen. Cirka 500 forskellige arter af bakterieceller lever side om side og tilsammen udgør de 10 gange flere end kroppens egne celler. Bakteriecellerne i tarmen hjælper med at opretholde et sundt og velfungerende fordøjelsessystem.
Babyens møde med bakterier
Vores tarmflora har gennem millioner af år udviklet sig til at kunne opretholde et meget komplekst økosystem af alle de mikroskopiske bakterieceller. Straks efter at babyen er født, bliver tarmen koloniseret af bakterier. Bakterierne er meget vigtige for udvikling af immunforsvaret og et sundt fordøjelsessystem.
Holder sygdomme fra døren
Den naturlige tarmflora forhindrer sygdomsfremkaldende bakterier i at trænge ind i kroppen. Bakterierne kan både danne barrierer mod fremmede bakterier og udskille antibiotiske stoffer, som bekæmper dem. Man mener, at sammensætningen af bakterierne har betydning for, om vi udvikler f.eks. hjerte-kar sygdomme og diabetes.
Bakteriernes vigtige opgaver
Nogle tarmbakterier laver vigtige vitaminer, for eksempel K-vitamin, som kroppen ikke selv kan producere. Bakterierne kan også hjælpe med at fordøje fiberprodukter, som kroppen ikke kan nedbryde, og denne fordøjelsesproces danner gode næringsstoffer for tarmcellerne.
Læs mere
Artiklen har været bragt i Søndagsavisen den 30. september 2012 i klummen Klog på 2 min.
Læs mere om DTU Fødevareinstituttets arbejde med sundhedsfremmende stoffer og bakterier.