Madkvaliteten i daginstitutioner er godt på vej

Ernæring og kostvaner

Maden i en tredjedel af daginstitutionerne med madordninger lever op til anbefalingerne, mens de resterende institutioner er godt på vej. Langt hovedparten af daginstitutionerne laver selv maden. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

I slutningen af 2010 serverede 2.140 daginstitutioner i Danmark frokost for institutionens børn, og 81 af i alt 98 kommuner havde madordninger i daginstitutionerne. DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, om den ernæringsmæssige kvalitet af maden i et repræsentativt udsnit af institutioner lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for frokost i daginstitutioner. Undersøgelsen viser, at i de 376 undersøgte institutioner lever 36% op til anbefalingerne, mens 81% af institutionerne lever op til mindst to tredjedele af anbefalingerne.

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt udbuddet af mad i daginstitutionerne ved hjælp af spørgeskemaer. Institutionerne har svaret på, hvor hyppigt de enkelte fødevarer bliver serveret og fødevarernes kvalitet, for eksempel indholdet af fedt og fuldkorn. Institutionerne får point efter, hvor mange anbefalinger de opfylder. Undersøgelsen viser ikke, hvad børnene reelt spiser. Der er udelukkende fokus på, hvad de får tilbudt.

Børnene får for meget fedt og for lidt fisk og fuldkorn

Undersøgelsen viser, at børnene får tilbudt for meget mættet fedt især fra kød og kødpålæg. Kun 7% af samtlige institutioner opfylder anbefalingerne om at servere kødpålæg med maksimum 10 gram fedt per 100 gram.

Børnene får også for lidt fisk og fuldkorn. Det er kun halvdelen af institutionerne, der lever op til anbefalingerne om fisk og fiskepålæg især i forhold til, hvor hyppigt børnene får fisk. 56% af institutionerne serverer ikke fuldkornspasta og -ris, som Fødevarestyrelsen anbefaler. Derimod lever de fleste institutioner op til anbefalingerne om at tilbyde fuldkornsbrød (88%).

Flest vuggestuer lever op til anbefalingerne

Undersøgelsen peger på, at der er en sammenhæng mellem, hvor veletableret madordningen er og evnen til at opfylde anbefalingerne. I 84% af vuggestuerne er madordningen etableret inden 2009, mens 69% af børnehaverne er startet op i 2010. Vuggestuerne er den institutionstype, der havde lettest ved at opfylde anbefalingerne med 40%, sammenlignet med 38% af de integrerede institutioner og 26% af børnehaverne.

Størst tilfredshed med interne madordninger

Størstedelen af dagsinstitutionerne med madordninger tilbereder selv frokosten i institutionen frem for at få maden fra en ekstern leverandør. 94% af vuggestuerne, 91% af de integrerede institutioner og 71% af børnehaverne laver selv maden.

I undersøgelsen har institutionerne også svaret på, hvor tilfredse de vurderer, at forskellige grupper er med madordningen. Institutionerne vurderer, at der er overvejende tilfredshed med de interne madordninger - både i ledelsen, blandt personale, forældre og børn, hvor tilfredsheden ligger over 90% for alle grupper.Anderledes ser billedet ud i institutioner med eksterne madordninger. Her svinger tilfredsheden mellem de enkelte grupper – pædagogernes tilfredshed vurderes at være på 34%, mens forældre og børn ligger på henholdsvis 69% og 64%. Pædagogerne er klart den gruppe, der er mest utilfreds med ordningen – hele 32% er utilfredse.

Læs mere

Læs hele rapporten om undersøgelsen: "Evaluering af den ernæringsmæssige kvalitet af madordninger i daginstitutioner" (pdf).