Risikovurderinger skal tage højde for cocktaileffekter

Sundhed og sygdomme

Ny international ekspertrapport fastslår, at vi nu har fået så meget viden, at vi både kan og bør tage hensyn til cocktaileffekter af hormonforstyrrende stoffer. Eksperterne konkluderer, at vi undervurderer risikoen ved kemikalier, og at det er utilstrækkeligt at vurdere de hormonforstyrrende stoffer et stof ad gangen, som tilfældet er nu.

Ny international ekspertrapport fastslår, at vi nu har fået så meget viden, at vi både kan og bør tage hensyn til cocktaileffekter af hormonforstyrrende stoffer. Eksperterne konkluderer, at vi undervurderer risikoen ved kemikalier, og at det er utilstrækkeligt at vurdere de hormonforstyrrende stoffer et stof ad gangen, som tilfældet er nu.

Eksperterne har på Miljøministeriets initiativ været samlet i Danmark til en workshop for at sammenfatte den forskningsbaserede viden, der er opnået på området, og for at diskutere mulige metoder til risikovurderinger, der tager højde for hormonforstyrrende stoffers kombinationseffekter. På baggrund af rapporten har miljøminister Troels Lund Poulsen bedt Miljøstyrelsen om så vidt muligt fremover at bruge den metode til risikovurdering, som eksperterne anbefaler.

Fra DTU Fødevareinstituttet deltog forskningschef Jens-Jørgen Larsen og seniorforsker Ulla Hass i workshoppen. Ulla Hass er også sammen med professor Andreas Kortenkamp fra London forfatter til rapporten. 

Hent ekspertrapporten fra Miljøstyrelsens hjemmeside (pdf). Læs også om DTU Fødevareinstituttets forskningsresultater på området: Mix af hormonforstyrrende stoffer er en farlig cocktail.