Meget sodavand og saft er en meget dårlig ide

Ernæring og kostvaner

Alt for mange børn og unge drikker væsentligt mere sodavand og saft, end der er plads til af søde drikke i en sund kost. Konsekvensen er blandt andet, at det øger risikoen for at blive overvægtig og ødelægger tænderne. Det fremgår af en ny artikel fra DTU Fødevareinstituttet.

80% af de danske børn og unge drikker mere end ½ liter sodavand og saft om ugen - og ofte meget mere. De 15-18 årige drikker for eksempel knap 2 liter sodavand og saft om ugen i gennemsnit, mens de 4-6 årige drikker ca. 1 liter. 

Råderum til tomme kalorier i en ellers sund kost

Mange børn og unge drikker således 4 gange så meget sodavand og saft, som der er plads til i en sund kost om ugen. De 7-15 årige bør maksimalt drikke en ½ liter om ugen, og de 3-6 årige bør maksimalt få ca. ¼ liter om ugen.

Det er, hvad der ifølge DTU Fødevareinstituttets beregninger er plads til af søde drikke, hvis der også skal være plads til lidt andre tomme kalorier som slik, chokolade, kage og snacks hver uge for børn og unge. Men vel at mærke kun, hvis de ellers spiser sundt og er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen.

For mange børn og unge - og også voksne - er der slet ikke plads til overhovedet at drikke sodavand og saft. Det gælder alle dem, hvis kost er rigere på sukker og fedt og fattigere på kostfibre, vitaminer og mineraler, end det anbefales i de officielle kostråd. Samtidig er mange danskeres aktivitetsniveau og energiforbrug langt fra højt nok. Dermed bliver råderummet til tomme kalorier yderst begrænset - eller forsvinder helt. 

Overforbrug har sundhedsmæssige konsekvenser

Hvis børn og unge drikker meget sodavand og saft, har det en række sundhedsmæssige konsekvenser:

Det øger risikoen for overvægt og fedme
I perioden fra 1995 til 2000/2002 er ca. 40.000 flere børn og unge blevet overvægtige i Danmark samtidig med, at salget af sodavand er fordoblet fra 1986 til 2000.
Det er forbundet med generelt usunde kostvaner
Børn og unge, der drikker meget sodavand - mere end 100 ml om dagen - spiser generelt mere usundt end dem, der drikker mindre end 100 ml sodavand om dagen. De spiser mindre frugt, grønt og fuldkornsprodukter som rugbrød og havregryn og får dermed et lavere indtag af kostfibre og af de fleste vitaminer og mineraler. Børn, der drikker meget sodavand og saft, spiser også meget slik og chokolade - søde vaner har en tendens til at følges ad.
Det fortrænger mælk fra kosten
Dermed er der risiko for underskud af calcium, som er et af flere vigtige næringsstoffer, mælk bidrager med. Det kan have en negativ indflydelse på knogleudviklingen hos børn og unge.
Det ødelægger tænderne
Sodavand indeholder meget syre, som er med til at nedbryde tandemajlen. Desuden er sukkerindholdet i sodavand med til at give huller i tænderne.

Der er således flere gode grunde til, at Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen nu forsøger at få børn og unge til at drikke mindre sødt med kampagnen "Maks. ½ liter sodavand eller saft om ugen".

Læs mere på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside

Læs mere i artiklen Maks. ½ liter sodavand og saft om ugen (pdf). Artiklen har fokus dels på den videnskabelige dokumentation bag de sundhedsmæssige konsekvenser ved et højt indtag af sodavand og saft samt dels på råderummet i en sund kost til tomme kalorier som sodavand, saft, slik, chokolade, is og kager.