1-1,5% salmonella i dansk produceret svinekød

Fødevaresikkerhed

 

Det fremgår af en ny undersøgelse fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, at 7,7% af de danske slagtesvin er smittet med salmonella. Tallet dækker over den andel slagtesvin, hvor undersøgelsen kunne påvise salmonella i lymfeknuder på slagteriet, hvilket dermed ikke nødvendigvis afspejler salmonellaforekomsten i dansk produceret svinekød.

Forekomsten af salmonella i dansk produceret svinekød lå i perioden 2002-2004 på lidt under 1,5% (baseret på svaberprøver fra halve slagtekroppe udtaget på slagterierne). Fra 2004 til 2006 faldt forekomsten til ca. 1%, viser den årlige rapport: "Annual Report on Zoonoses in Denmark, 2006" (pdf) - se figur 15. En forekomst, som synes at holde i 2007.

Hvert år beregner Zoonosecenteret på DTU Fødevareinstituttet, hvor mange salmonellainfektioner hos mennesker, der kan tilskrives forskellige fødevarekilder. Siden midten af 1990-erne er antallet, der tilskrives dansk svinekød, faldet markant, og fra 2002 til 2006 er antal tilfælde fra dansk svinekød beregnet til ca. 100-200 tilfælde årligt (se ovennævnte rapport, figur 7 og tabel 3). Tallene for 2007 foreligger ikke endnu, men et fald i det registrerede antal salmonellatilfælde hos mennesker med typer, der hyppigst forekommer hos svin, tyder på et stabilt lavt niveau også i 2007.