Risikovurdering af bromerede flammehæmmere

Fødevaresikkerhed

31-05-2011

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har vurderet den sundhedsmæssige risiko ved indtag af Polybromerede Diphenyl Ethere (PBDE) gennem kosten. PBDE er en gruppe af kemiske stoffer med sammenlignelig struktur og egenskaber, som blandt andet bliver brugt som flammehæmmere i plastmaterialer og elektronikudstyr. I dag er PBDE en udbredt miljøforurening, hvorfra de overføres til vores fødevarer. EFSA har indsamlet data fra en række europæiske lande om forekomsten af PBDE i fødevarer. Data viser, at fisk og animalske fødevarer er de primære kilder til vores indtag af PBDE.

EFSA har vurderet forsøg, der underbygger, at PBDE i for høje doser kan skade udviklingen af reproduktionsorganerne og nervesystemet. På det foreliggende grundlag konkluderer EFSA, at der næppe er sundhedsmæssige betænkeligheder for de fleste af PBDE. EFSA kan ikke udelukke, at der for en enkelt, BDE-99, er en potentiel sundhedsskadelig risiko. EFSA understreger dog behovet for mere præcise data om forekomst og sundhedsskadelige effekter af de enkelte PBDE, da manglende data medfører en vis usikkerhed ved risikovurderingerne.

Læs mere og hent vurderingen på EFSAs hjemmeside