Corynebacterium glutamicum. Foto: www.biology101.org

Bakterier gør sukker fra mælk seks gange så sødt

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi Bakterier og mikroorganismer

Forskere på DTU har fundet en måde at omdanne mælkesukker i mejerirestprodukter til en sukkersirup, der er seks gange så sød som mælkesukkeret alene.

Produktionen af ost resulterer i store mængder af restproduktet valle, som rummer en hel del både mælkesukker (laktose) og proteiner. Mejerierne trækker typisk så meget protein som muligt ud af vallen, så det kan bruges i produktionen af f.eks. modermælkserstatning. Nogle større mejerier trækker også dele af laktosen ud.

Alligevel er der et restprodukt, der ender som grisefoder eller bliver brugt til at producere biogas.

Bakterier booster sukkerets sødme

Forskere på DTU Fødevareinstituttet har fundet en måde at skabe mere værdi af dette restprodukt ved at omdanne laktosen i det til en sukkersirup, der er seks gange så sød, som laktosen er oprindeligt. Det gør de ved at benytte en såkaldt cellekatalysator.

Cellekatalysatoren fungerer på den måde, at laktosen bliver tilsat nogle bestemte, modificerede bakterier, som forvandler laktosen til sukkerarter med meget højere sødme. Det er en teknologi, som DTU har patentbeskyttet.

Laktose er kun 16% så sødt som almindelig sukker, hvorimod den søde sirup er ligeså sød som almindeligt sukker.

Sukkersiruppen har en række fordele: Dels er kalorieindholdet lavere end almindeligt sukker og dels har den et lavere glykæmisk indeks, og det får blodsukkeret til at stige langsommere hos personen, der spiser det.

Forskellige anvendelsesmuligheder

Metoden kan f.eks. bruges til naturligt at give yoghurt en sødere smag uden at øge indholdet af tilsat sukker og derved kalorieindholdet. Det kan producenterne gøre ved at fjerne laktosen fra yoghurten, anvende en cellekatalysator til at booste laktosens sødme og så føre de sødere sukre tilbage i yoghurten.

Forskerne ønsker videre at undersøge, om det er muligt at anvende de sødere sukre i bl.a. chokolade, hvilket kunne føre til chokoladeprodukter med et lavere sukker og kalorieindhold end normalt.

Læs mere

Læs mere om DTU Fødevareinstituttets bioteknologiske forskning i en artikel i DTU Fødevareinstituttets 60 års jubilæumsskrift: Cellefabrik laver mælkeprotein uden en ko

Forskningsgruppen for Mikrobiel Bioteknologi og Bioraffinering ved DTU Fødevareinstituttet har fokus på effektiv biokonvertering af en bred vifte af bæredygtige råmaterialer. Læs mere om gruppens arbejde på instituttets website.