Nitrosaminer i fødevarer er en potentiel sundhedsmæssig risiko

Europæiske forbrugere bliver udsat for nitrosaminer i fødevarer i en grad, der giver anledning til sundhedsmæssig bekymring, vurderer EFSA. Dansk særregel sikrer dog mindre nitrit i kødprodukter på det danske marked end i resten af EU.

DK: spegepølse. Foto: Colourbox | EN: Salami. Photo: Colourbox
Nitrit medvirker til at give kødet en lyserød farve. Foto: Colourbox

Den sundhedsmæssige risiko fra nitrosaminer i fødevarer har været kendt siden 1960’erne, hvor nitrosaminer i høje koncentrationer blev fundet i fisk (til dyrefoder), som var konserveret med nitrit.

Myndigheder og industri gjorde herefter tiltag for at mindske risikoen for nitrosamindannelse i en række fødevarer. Herefter har der været stor fokus på stofferne frem til starten af 1990’erne.

Siden 2016 har der igen været stigende fokus på nitrosaminer i fødevarer, hvor ny viden og særligt bedre analysemetoder er udviklet. Et arbejde som DTU Fødevareinstituttet har bidraget til. Der har således været et behov for en opdateret risikovurdering af nitrosaminer i fødevarer, hvor alt den nyeste viden inddrages.  

EFSA logo