Nye analyser afspejler udviklingen i både produkttyper og udbud, hvor der i dag findes langt flere og mere varierede fødevarer på markedet end tidligere. Med en ny opdatering er Danmarks Nationale Fødevaredatabase (frida.fooddata.dk) udvidet med analyseresultater for i alt 44 nye fødevarer: 13 øl, 20 is og 11 pålægssalater.
Produkterne er udvalgt på baggrund af deres udbredelse og salgstal og repræsenterer de mest almindelige varianter på det danske marked. De nye data giver et mere nuanceret billede af næringsstofindholdet i både klassiske og nyere produktvarianter af eksempelvis:
- Alkoholfri øl, som har haft en markant stigning i salget i Danmark de seneste år. Ifølge tal fra Euromonitor International er salget af alkoholfrie øl steget til 10,9 millioner liter i 2024 – mere end en femdobling siden 2011.
- Plantebaserede og sukkerfri is, som imødekommer forbrugernes øgede interesse for alternative kostpræferencer.
- Pålægssalater, der dels afspejler tendensen med fedtreducerede alternativer til de traditionelle produkter, men som samtidig også omfatter nye data på de klassiske varianter, der i dag har et lavere fedtindhold end tidligere.
I alt er 261 prøver udtaget fra danske supermarkeder. Prøverne er sammensat og analyseret, så de bedst muligt afspejler salget af de produkter, som forbrugerne møder i butikkerne. Analyserne omfatter et bredt spektrum af næringsstoffer, herunder makronæringsstoffer, fedtsyrer, aminosyrer, vitaminer og mineraler, og er udført som akkrediterede analyser i henhold til ISO 17025.
Se næringsstofindholdet i fødevarerne:
- Øl: Lys og mørk ale, juleøl, mørk hvidtøl, hvedeøl (Weissbier og Witbier), pilsner (almindelig, Classic, let, Guldøl og alkoholfri), stout og stærk lager.
- Is: Ni mælkebaserede is i bøtter, herunder chokoladeis (inkl. én sukkerfri variant), jordbæris, karamelis, nougatis, Stracciatella-is og tre vaniljeis med varieret flødeindhold. Seks mælkebaserede ispinde, hvoraf to er vaffelis. To plantebaserede is i bøtte. To sodavandspindeis og én hindbærsorbet i bøtte.
- Pålægssalater: Hønsesalat (inkl. en fedtreduceret variant), kyllinge- og baconsalat, karrysalat, skinkesalat (inkl. en fedtreduceret variant), æggesalat, peberrodssalat, italiensk salat, skaldyrssalat og tunsalat.
Du kan slå de nye fødevarer op i Frida. Den opdaterede version (v. 5.4) indeholder nu data for 1.370 fødevarer. Hver fødevare er analyseret for op til 150 næringsstoffer, herunder energi, fedt og fedtsyrer, kulhydrater, protein og aminosyrer, vitaminer og mineraler.
Læs mere
Læs rapporterne:
Næringsstofindhold i pålægssalater
Næringsstofindhold i is
Næringsstofindhold i øl