Hvert kvartal rapporterer DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen resultater fra den danske pesticidkontrol.
Rapporten for 2. kvartal 2023 omfatter resultater for 546 konventionelle eller økologiske stikprøver og mistankeprøver af frugt, grøntsager, korn, forarbejdede produkter, babymad og animalske produkter, som er analyseret for pesticidrester.
I syv prøver er der fundet pesticidrester i koncentrationer over grænseværdien, hvor det er vurderet, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes.
Det drejer sig om:
- Chlorpyrifos i linser fra Indien
- Chlorpyrifos i solbær fra Polen
- Chlorpyrifos i ris fra Indien
- Chlorpyrifos i korianderfrø fra Indien
- Omethoat i longkong fra Thailand
- Chlorpyrifos i tørrede blade fra søde kartofler fra Guinea
- Pencycuron i kartoffel fra Danmark
Når pesticidindholdet i en fødevare overskrider grænseværdien, må fødevaren ikke sælges. Vurderes det, at indholdet kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, bliver fødevaren også tilbagekaldt fra markedet, og en notifikation kan blive sendt via EU’s advarselssystem for foder og fødevarer, RASFF. Der er udsendt seks RASFF-notifikationer i forbindelse med fund af pesticidrester i 2. kvartal 2023.
Læs mere
Se kvartalsopgørelsen: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 2. kvartal 2023 (pdf). Kvartalsopgørelsen er udelukkende en opgørelse af de prøver, som er analyseret i det kvartal.
Resultaterne fra Fødevarestyrelsens pesticidkontrol vil blive rapporteret mere indgående i den årlige rapport om pesticidrester i fødevarer, som DTU Fødevareinstituttet udarbejder i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Rapporten publiceres i sidste halvdel af året efter det år, hvor prøverne er udtaget.
Find kvartalsrapporten og tidligere årsrapporter samt flere oplysninger om pesticidrester på DTU Fødevareinstituttets website.