I dyrkningen af frugter og grøntsager bliver sprøjtemidler ofte brugt til at bekæmpe skadedyr, ukrudt og svampeangreb. Men i EU har vi skrappe regler for, hvor mange sprøjterester der må være i frugt, grønt og korn, når vi putter dem i indkøbskurven
Pesticidrapporten for 2022 viser, at 79% af alle stikprøver af konventionelt dyrket frugt indeholder rester af pesticider. Det samme gælder for 42% af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager samt i 29% af prøverne af konventionelt dyrket korn.
”Pesticidrester er fundet i 51% af den danske frugt. Kigger vi ud i Europa er tallet 86% for frugt høstet i Europa - og 83%, når frugten er dyrket uden for EU,” siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
Færre pesticider i danske grøntsager
Præcist som i de foregående år er pesticidrester oftere fundet i frugt end i grøntsager.
”Når vi kigger i grøntsagsskuffen, indeholder omkring 20% af prøverne af danske grønsager pesticidrester. I EU er antallet 58% af prøverne, og uden for EU er tallet 56%. Pesticidrapporten viser, at de danske tomater er fri for sprøjtemidler, mens der er fundet rester i 62% af de udenlandske,” fortæller Bodil Hamborg Jensen.
Analyser af 2.176 stikprøver
Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet står for den danske pesticidkontrol, som undersøger prøver af frugt, grøntsager, korn, babymad og andre forarbejdede produkter samt animalske produkter som kød, lever, æg og honning for pesticidrester.
2.176 prøver er blevet kontrolleret og analyseret for pesticidrester i 2022. Prøverne er fordelt på 255 forskellige typer af fødevarer. Kontrolprogrammet omfatter både stikprøver og mistankeprøver.
34 prøver blev vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes. 17 af prøverne er stikprøver, og de resterende 17 er mistankeprøver.
Der er oftere fundet mere end ét pesticid i samme prøve, når det gælder udenlandske fødevarer sammenlignet med de undersøgte danske varer. Mere end ét pesticid er fundet i 43% af de udenlandske prøver, mens det kun er tilfældet for 7,5% af de danske prøver.
Rester af pesticid er desuden fundet i 3,6% af de økologiske fødevarer, hvilket svarer til otte prøver af de 224 vegetabilske prøver i Pesticidrapporten.
Pesticidrester udgør generelt en ubetydelig risiko
Forskerne følger nøje med i den samlede mængde sprøjtemidler i vores kost, for at holde øje med om de kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for sundheden, selv om grænseværdierne bliver overholdt.
DTU Fødevareinstituttet vurderer, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, generelt udgør en ubetydelig sundhedsmæssig risiko
I de danske og udenlandske fokusafgrøder (gulerødder, jordbær, tomater, pærer, æbler og hvede) har andelen af prøver med pesticidrester ligget på et nogenlunde stabilt niveau de seneste fem år. Udsving ses mellem de enkelte år, men der er ikke grundlag for at konkludere markante tendenser i udviklingen.
Læs mere
Se rapporten:
Pesticidrester i fødevarer 2022. Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf)
Den årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet bygger på kontroldata fra hvert kvartal, som bliver offentliggjort løbende i kvartalsrapporter. De bliver erstattet med publicering af årsrapporten.
Rapporter fra pesticidkontrollen er tilgængelige på DTU Fødevareinstituttets website:
Pesticider i kosten.
Se også pressemeddelelsen fra Fødevarestyrelsen:
Frugt og grønt under lup: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel