Vores sensoriske oplevelse af forskellige fødevarer er påvirket af en lang række faktorer. Det gælder for eksempel kombinationen af smag, madens udseende tekstur, duft samt lyde – blandt andet knasen, når vi tygger. Men de omgivelser vi befinder os i, når vi spiser, har også betydning.
Sensorik er derfor et væsentligt element for både forskere, fødevareproducenter og produktudviklere. Det højteknologiske laboratoriecenter FOODHAY indeholder avanceret udstyr, der kan bruges til at finde den bedste smag til nye produkter samt til at studere, hvad der ligger bag vores beslutninger om mad og indkøb af fødevarer.
Hensigten med laboratoriecentret FOODHAY er at danne samarbejder mellem virksomheder og universiteter. Formålet er at skabe ny viden om udviklingen af fremtidens sunde, sikre og bæredygtige fødevarer samt at understøtte talentudvikling af både studerende, forskere og medarbejdere i fødevarevirksomheder.
Sensorisk analyse i DTU Fødevareinstituttet
DTU Fødevareinstituttet råder også over nye sensoriske faciliteter, som dog er etableret uden finansiering fra FOODHAY. Det gælder blandt andet faciliteter, som følger ISO standarderne til forberedelse og processering i pilotskala af de prøver, der skal undersøges, samt køle og frysefaciliteter til opbevaring af prøverne. Derudover har instituttet et observationslaboratorie og faciliteter til forbrugerundersøgelser.
Ved hjælp af sensorisk forskning er det for DTU Fødevareinstituttet muligt at koble den sansemæssige oplevelse med fødevarens bagvedliggende egenskaber, for bl.a. at forstå den betydning råvarekvalitet og forarbejdning har på fødevarens sensoriske egenskaber.
Sensorik er således et godt værktøj til at beskrive fødevarers kvalitet og som sådan et uundværligt element i forskning og innovation, når den gode smag skal udvikles eller fastholdes.
Læs mere
Læs mere om FOODHAY sensorikplatformen i en artikel i tidsskriftet Plus Proces: FOODHAY-samarbejde om sensorik og forbrugeradfærd
Se også pressemeddelelsen: Universiteter og virksomheder skaber fremtidens fødevarer
Læs mere om DTU Fødevareinstituttets faciliteter til sensorisk analyse