EFSA vurderer i deres rapport risikoen for, at forbrugerne indtager pesticidrester fra fødevarer i EU, der udgør en sundhedsmæssig risiko, til at være lav.
Resultater fra det EU-koordinerede program
EFSA har analyseret resultaterne fra 13.246 tilfældigt udvalgte prøver, som EU-landene samt Norge og Island har udtaget af 12 af de mest spiste fødevarer i EU. Det er sket som led i det EU-koordinerede kontrolprogram, EU MACP. EU MACP undersøger de samme typer fødevarer hvert tredje år for at kunne følge udviklingen. I 2023 omfattede det gulerødder, blomkål, kiwi (grøn, rød og gul), løg, appelsiner, pærer, kartofler, tørrede bønner, brune ris, rug, okselever og kyllingefedt.
99% af prøverne levede op til EU’s regler. Det svarer til resultaterne fra 2020, hvor det også var 99,1% for de samme produkter.
I 2023 indeholdt 70% af prøverne ingen målbare mængder pesticidrester. 28% indeholdt rester, men inden for de lovlige grænser. 2% lå over grænseværdien, og efter at man tog højde for måleusikkerhed, var 1% af prøverne i strid med reglerne.
Resultater fra de nationale kontrolprogrammer
Udover det EU koordinerede program indeholder rapporten også resultater fra de nationale kontrolprogrammer (MANCP). Her er i alt 132.793 prøver analyseret, hvor 98% var i overensstemmelse med lovgivningen. 58% af prøverne indeholdt kvantificerbare rester, mens 38,3% indeholdt rester mindre end grænseværdierne, og 3,7% af prøverne overskred grænseværdierne. Efter at have taget højde for måleusikkerhed er det 2%, som overskrider grænseværdierne.
Rapporten fra EFSA anbefaler, at EU-landene styrker kontrollen, især ved at holde øje med kombinationer af pesticider og afgrøder, der vurderes at udgøre en sundhedsmæssig risiko, samt ved fortsat at overvåge importerede fødevarer grundigt.
Læs mere
Hent den fulde rapport fra EFSA’s website.
Se også DTU Fødevareinstituttets seneste nyheder baseret på danske overvågningsdata:
Fem års overvågning viser lav risiko fra pesticider i fødevarer.
Fødevarer med pesticidrester på det danske marked.