Publikationer

Publications from the National Food Institute

2017

Report: Kostvaner, sundhedsadfærd og vægtstatus blandt 55-64-årige og 65-75-årige danskere (pdf - available in Danish only)

E-article: Kostens betydning for børn og unges sundhed og overvægt: 2000-2013 (pdf - available in Danish only)

Fact sheet: Børn og unges kost fra 2000-2013 (pdf - available in Danish only)

Report: Næringsindhold i kødudskæringer - danske grise (pdf - in Danish with an English summary)

Report: Report on collaborative trial. Animal feedingstuffs - Determination of iodine in animal feed by ICPMS (pdf)

Memo: Modelberegninger bag kostråd til ældre over 65 år (pdf - available in Danish only)

Fact sheet: Public health country profile Nordic region (pdf)

Fact sheet: Public health country profile Denmark (pdf)

Fact sheet: Public health country profile Finland (pdf)

Fact sheet: Public health country profile Iceland (pdf)

Fact sheet: Public health country profile Norway (pdf)

Fact sheet: Public health country profile Sweden (pdf)

Report: The Nordic Monitoring System 2011-2014 (pdf)

Report: Food at Work around the Clock – The Nordic Model (pdf)

E-article: Flere grøntsager og fuldkornsprodukter i skolemad (pdf - available in Danish only)

2016

Report: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2016 (pdf - available in Danish only)

Report: Kantinemåltider 2014 – Ernæringsmæssig kvalitet (pdf)

Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2015 (pdf)

E-article: Saltindhold i brød og morgenmadscerealier (pdf - available in Danish only)

Report: DANMAP 2015 (pdf) and web annex (pdf) and DDAD annex (pdf) and Erratum (pdf)

Report: Pesticidrester i fødevarer 2015 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf - available in Danish only)

Report: Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014  - Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager (pdf)

PhD thesis: Authenticity of aroma components - Enantiomeric separation and compound specific stable isotope analysis (pdf)

Report: Pesticidkontrol af fødevarer, 2. kvartal 2016: Pesticider i kosten (pdf - available in Danish only) 

Report: Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2016: Pesticider i kosten (pdf - available in Danish only)  

PhD thesis: Extraction, characterization and application of antioxidants from the Nordic brown alga Fucus vesiculosus (pdf)  

Rapport: Plantebaserede kosttilskud – et kvalitativt studie af årsager, motiver og viden (pdf - in Danish with an English summary) 

Report: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2015 (pdf)

Report: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2014 (pdf) 

Report: Mechanisms behind cancer risks associated with consumption of red and processed meat (pdf)

Report: The 1st EURL-AR Proficiency Test on selective isolation of E. coli with presumptive ESBL or AmpC phenotypes from meat or caecal samples, 2015 (pdf)

Report: The 18th Proficiency Testing – Enterococci, staphylococci and E. coli, 2015 (pdf)

Report: The 19th Proficiency Testing – Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation, 2015 (pdf) 

PhD thesis: Developmental toxicity effects in rats after mixed exposure to environmentally relevant endocrine disrupting chemicals, with focus on effects in females (pdf). 

E-artikel: Vitaminer i 100 år (pdf - available in Danish only) 

PhD thesis: Recipient Determinants Affecting Conjugational Promiscuity in Enterobacteriaceae (pdf) 

Report: Madlavning, måltider og sammenhæng med kostens ernæringsmæssige kvalitet (pdf - available in Danish only) 

Report: Effekten af stegetid og -temperatur på kvaliteten af spiseolier (pdf - available in Danish only) 

Report: The procifiency test (pilot) report of the Global Microbial Identifier (GMI) initiative, year 2014 (pdf)  

E-article: De fleste får nok vitaminer og mineraler fra kosten alene (pdf - available in Danish only)

2015

Report: Report Proficiency Test on pesticide residues in maize flour (pdf) 

PhD thesis: Gene-gene and gene-environment interactions in prostate, breast and colorectal cancer (pdf) 

PhD thesis: Chemical identification of contaminants in paper and board food contact materials (pdf) 

Report: Næringsdeklarationer og tolerancer - undersøgelse af udvalgte færdigpakkede fødevarer (pdf - in Danish with an English summary) 

E-article: Danske kvinder er blevet mindre fysisk aktive (pdf - available in Danish only). 

PhD thesis: Common genetic variations in the CYP2R1 and GC genes are determinants of vitamin D status in Danes (pdf) 

Report: Pesticidrester i fødevarer 2014 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf - available in Danish only) 

Report:  Nøglehulsmærkets betydning for produktudvikling (pdf - available in Danish only)

Report: Chemical contaminants 2012-2013 (pdf) 

Report: DANMAP 2014 (pdf) and web annex (pdf) and DADD annex (pdf)  

E-news article: Flere overvægtige danske kvinder (pdf - available in Danish only)

Report: Pesticidkontrol af fødevarer, 1.-4. kvartal 2014: Pesticider i kosten (pdf) 

E-news article: Populære retter i danskernes aftensmad (pdf - available in Danish only)

PhD thesis: Molecular Diagnostics of Foodborne Pathogens (pdf)

Report: Report on Collaborative Trial: FoodStuffs - Determination of Inorganic Arsenic in Food of Marine and Plant Origin (pdf) 

Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2014 (pdf) 

Report: Pilotprojekt for udvikling af fiskeri af strandkrabber til foderproduktion (pdf - available in Danish only)

PhD thesis: Integrative Systems Biology Applied to Toxicology (pdf)  

PhD thesis: Early life microbiota, neonatal immune maturation and hematopoiesis (pdf)

Report: Analysis of primary aromatic amines (PAA) in black nylon kitchenware 2014 (pdf)

Report: The 16th EURL-AR Proficiency Test - Enterococci, Staphylococci and E. coli 2014 (pdf)

Report: The 17th EURL-AR Proficiency Test Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation 2014 (pdf)

Report: Helhedssyn på nødder – en risk-benefit vurdering (pdf - available in Danish only). 

Booklet: Cocktail: Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter i fødevarer (pdf - available in Danish only)

Report: Danskernes kostvaner 2011-2013 (pdf - in Danish with an English summary)

Report: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2013 (pdf) 

Report: Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt (pdf - available in Danish only)

Rapport: Ringtest for identifikation og resistensbestemmelse af mastitispatogener 2014 (pdf - available in Danish only) 

2014

PhD thesis. Effect of gut microbiota on intestinal integrity (pdf)  

PhD thesis: Formulation and validation of applied engineering equations for heat transfer processes in the food industry (pdf) 

PhD thesis: Whole Genome Epidemiological Typing of Salmonella (pdf)

PhD thesis: Elucidating Flux Regulation of the Fermentation Modes of Lactococcus lactis: A Multilevel Study (pdf) 

E-news article: Mange børn og unge får for meget koffein fra energidrikke (pdf)

Report: Proficiency Test on incurred and spiked pesticides in wheat (pdf)

Report: Energidrikke i Danmark. Undersøgelse af indtaget blandt 10-35-årige (pdf)

Report: Pesticidrester i fødevarer 2013 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf)

PhD thesis: N-nitrosamines in processed meat products - analysis, occurrence, formation, mitigation and exposure(pdf)

PhD thesis: Discovery and characterization of novel bioactive peptides from manrine secondary products(pdf)

PhD Thesis: Effect of gut microbiota on intestinal integrity (pdf)

Report: Report of the 5th External Quality Assurance System on Identification and Typing of Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA), 2013 (pdf)

Report: The 14th EURL-AR Proficiency Test – enterococci, staphylococci and E. coli 2013 (pdf)

Report: The 15th EURL-AR Proficiency Test - SalmonellaCampylobacter and genotypic characterization 2013 (pdf)

Journal: Commission implementing decision of November 2013, on the monitoring and reporting of antimicrobial resistance in zoonotic and commensal bacteria (pdf)

Report: Madspild i forbindelse med økologiomlægning i offentlige køkkener (pdf)

Report: Practical Use of NItrite and Basis for Dosafe in the Manufacture of Meat Products (pdf)

Report: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2013 (pdf)

Report: Report on Proficiency Test on incurred and spiked pesticides in feed (pdf)

PhD Thesis: Impact of food environmental factors related to fermented sausages on Salmonella stress and virulence response (pdf)

E-news article: Social ulighed i overvægt blandt børn (pdf, available in Danish only)

Report: Pesticidrester i fødevarer 2012 (pdf)

2013 

Report: Pesticide Residues - Results from the period 2004-2011 (pdf)

Report: Danskernes kostvaner. Spæd- og småbørn 2006-2007 (pdf)

Report: Måltidsvaner for voksne med kort uddannelse 2005-2008 (pdf)

E-news article: Kundernes adfærd og indtag på en fastfoodrestaurant – resultater fra et eksperimentelt forsøg (pdf)

Report: Chemical contaminants 2004-2011 (pdf) 

Report: Per and polyfluorinated substances in the Nordic Countries (pdf)

Report: Report of the 4th External Quality Assurance System on Isolation, Identification and Typing of Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) from Swab Samples, year 2012 (pdf)

Report: The 13th EURL-AR Proficiency Test – Salmonella, Campylobacter and genotypic characterization 2012 (pdf)

Report: The 12th EURL-AR Proficiency Test – enterococci, staphylococci and E. coli 2012 (pdf)

Report: Danmap 2012 (pdf) og webannex (pdf)

E-news article: Mad på farten - hvad ønsker kunderne? (pdf)

E-news article: Er det naturlige sundt (pdf)

PhD Thesis: Physico-chemical properties, oxidative stability and non-enzymatic browning in marine phospholipid emulsions and their use in food applications (pdf)

Report: Assessment of the human-health impact of Salmonella in animal feed (pdf)

Report: Nutritional evaluation of lowering consumption of meat and meat products in the Nordic context (pdf)

Report: Chemical Contaminants 2004-2011 (pdf)

Report: Pesticide residues in our diet Q1 2013 (pdf, in Danish)

Report: Annual report on zoonoses in Denmark 2012 (pdf)

E-news article: Wholegrain intake of Danes 2011-2012 (pdf)

Report: Sociale forskelle. Børns kostvaner, fysisk aktivitet og overvægt & voksnes kostvaner (pdf)

PhD Thesis: Bacterial Impact on the Gut Metablolome (pdf)

PhD Thesis: A study of traceability and quality assurance in fish supply chains (pdf)

Report: Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer (pdf)

Aquaculture application and ecophysiology of marine bacteria from the Roseobacter clade (pdf) 

Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner (pdf)

Børn og unges måltidsvaner 2005-2008 (pdf)

Harske fiskeolier – om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie (pdf)

Kostens betydning for børns sundhed og overvægt (pdf)

PhD Thesis: Sensitising Capacity of Peptides from Food Allergens (pdf)  

http://www.food.dtu.dk/english/publications
25 MAY 2017