Danskerne har generelt ikke grund til at være bekymrede for at maden er forurenet, når de sætter sig til middagsbordet. Det er resultatet af de seneste seks års overvågning.
Fødevarestyrelsen og Danmarks Fødevareforskning fremlægger i dag ved et møde i Levnedsmiddelselskabet resultatet af de seneste seks års overvågning af kemiske forureninger, pesticidrester og sygdomsfremkaldende bakterier i madvarer (1998-2003). Konklusionen er, at danskerne generelt ikke har grund til at være bekymrede, når de sætter sig til middagsbordet. Samtidig viser resultaterne, at det er vigtigt med et internationalt samarbejde omkring fødevaresikkerhed blandt andet i EU-regi.
Overvågningen sker for at sikre, at der ikke er for mange skadelige stoffer og bakterier i maden. Det foregår ved, at man analyserer prøver af madvarer for forureninger. Prøverne udtages løbende, fordelt over hele landet og over hele året. Analyseresultaterne kædes sammen med hvad og hvor meget af de enkelte fødevarer, danskerne spiser. Derefter kan myndighederne regne sig frem til, om vi er specielt udsatte for bestemte forureninger og indrette grænseværdier, kontrol og kostråd derefter.
"Resultatet af overvågningen viser, at danskerne kan være trygge ved at spise mad købt i danske butikker. De problemer med forureninger af den ene eller den anden art, vi løbende får øje på, sørger vi for at få løst dels ved nationale tiltag og dels via EU. Mange af problemerne er jo af international karakter. Derfor er fælles EU-regler vigtige", siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.
Kemiske forureninger
Overvågningen af kemiske forureninger i maden omfatter nitrat, Ochratoksin A, en række tungmetaller, PCB og klorpesticider. For tungmetallerne bly og cadmium er der positiv udvikling, idet de nu findes i mindre mængder end hidtil. Overvågningen har tidligere vist problemer med giftstoffet Ochratoksin A, der dannes i mel, hvis kornet ikke er tørret godt nok. Det problem synes nu at være løst. Der er også foretaget overvågning af miljøforureninger i modermælk, og resultaterne viser, at der er mindre forurening i modermælk nu i forhold til for 8-9 år siden.
Pesticider
Rester af pesticider findes primært i frugt og grønt. Analyserne viser, at der er klart færre pesticidrester i danske varer end i tilsvarende udenlandske. Hvis forbrugere sørger for at købe danske varer, hvor det er muligt, kan indtaget af pesticidrester reduceres med godt en tredjedel. Undersøgelsen viser, at danskernes indtag af pesticidrester stiger. Det skyldes primært, at der er flere pesticidrester i fødevarerne, men grænseværdierne er ikke overskredet. Det påvirker også indtaget af pesticidrester, at vi spiser mere frugt og grønt og er nu er oppe på gennemsnitlig knap 400 gram frugt og grønt om dagen. Men danskerne kan roligt spise de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen uden fare for at overskride faregrænsen for pesticider. De sundhedsmæssige fordele ved frugt og grønt overstiger langt faren ved pesticidresterne.
Sygdomsfremkaldende bakterier
Overvågningen af sygdomsfremkaldende bakterier omfatter Salmonella, Campylobacter og Listeria og om disse bakterier udvikler resistens, så de ikke kan slås ned med antibiotika. Undersøgelserne viser, at Campylobacter er den mest hyppige af bakterierne og primært er et problem i fjerkrækød. Til gengæld er forekomsten af Salmonella meget lav undtagen i kalkunkød, hvor det nu findes i 10 procent af prøverne. Listeria er også på retur og findes nu kun i 0,1 procent af prøverne af varmebehandlede kødprodukter fx pålæg. Salmonella er den bakterie, der oftest udvikler resistens, og problemet med de resistente bakterier er større i importerede end i danske varer.
"Set i lyset af internationaliseringen af fødevaremarkedet, er det rigtig godt, at EU nu arbejder med at fastsætte internationale grænseværdier for sygdomsfremkaldende bakterier. I Danmark har vi en relativ lav forekomst af disse bakterier. Fælles EU-regler på området vil på sigt hindre, at der kommer udenlandske varer med mange og resistente bakterier ind i landet og dermed truer vores høje standard på området", siger Lars Barfoed.
Kontaktpersoner:
Fødevarestyrelsen: Vicedirektør Henrik G. Jensen, tlf. 2180 4498.
Danmarks Fødevareforskning: Konst. Forskningschef Arne Büchert, tlf. 7234 7459 eller 3969 1773.
Rapport: Pesticides
Rapport: Microbial Contaminants