Danmarks Fødevareforskning fusionerer med DTU

Det er helt centralt for en vellykket fusion, at der nu udvikles nye visioner og mål med et samlet perspektiv på sektorforskningens og universitets kerneopgaver.

På Danmarks Tekniske Universitet (DTU) bliver Danmarks Fødevareforskning nu en del af et af de tre største universiteter i Danmark. Vi fusioneres med Forskningscenter Risø, Danmarks Rumcenter, Danmarks Fiskeriundersøgelser og Danmarks Transportforskning i det nye DTU.

I tilknytning til fødevareforskningen etableres Det nationale Fødevareforum, som kontaktforum for de største universiteter og erhvervene.

Direktør Jan Mousing lægger ikke skjul på, at fusionsresultatet falder i god jord hos ham: ”Det er min klare indstilling, at vores aktiviteter vil passe godt ind på DTU, og jeg er helt overbevist om, at vi også vil blive godt modtaget.”

Life Science vurderes til at være et af de største globale vækstområder. Det dækker bioteknologi, fødevareforskning, farmakologi, dyrevelfærd og meget mere - kort sagt alt, der har med liv og helbred for levende organismer at gøre. ”Med Danmarks Fødevareforskning på DTU har Danmark nu stærke kort på hånden. På fødevareområdet kan vi levere naturlige bidrag både tilbage i kæden til primærdelen og fremad, til medicin og sundhed, fordi forskningen her er forankret i selve fødevareproduktionsprocessen. I Det nationale Fødevareforum kan vi bidrage til at fastholde sammenhængen i fødevareforskningen ”fra jord til bord”, som ikke alene er aktuelt i den nationale forskningsudvikling, men også er væsentlig i Europa og den øvrige verden”, vurderer Jan Mousing.

I etableringen af det nye DTU vil man koncentrere sig om områder, der har mulige synergier. Her vil komplementære kompetencer kunne skaber nye muligheder for mere radikale former for innovation.

Det nye DTU får en bred forskningsportefølje inden for teknologi, naturvidenskab og Life Science samt inden for relevante dele af samfundsvidenskaberne. Det er områder, der supplerer hinanden, og som er væsentlige elementer i erhvervs- og samfundsudviklingen.

Der er betydelige faglige synergier ikke alene med DTU, men også med de øvrige sektorforskningsinstitutioner, som skal integreres i det nye DTU. Næsten en tredjedel af den samlede aktivitet vil være sektorforskning, det vil sige rådgivning, overvågning, strategisk forskning og beredskab.
 
”I den nærmeste fremtid vil vi arbejde ihærdigt på, at fusionen bliver vellykket. Med afgørelsen får vi nu ro til at kunne arbejde målrettet og konstruktivt ind i det nye universitet. Jeg ser frem til det tætte samarbejde, ikke alene med DTU, men også med de øvrige sektorforskningsinstitutioner. Det er helt centralt for en vellykket fusion, at der meget snart udvikles nye visioner og mål for universitet, der udstikker sigtelinierne for såvel universitetets som sektorforskningens kerneopgaver,” udtaler direktør Jan Mousing.