Danske skolefolk skal stille krav til ernæringsvenlige skoler

Ernæring og kostvaner

DTU Fødevareinstituttet deltager som partner i WHOs indsats for sundere mad i skoler og skal undersøge skolefolks ønsker til en ernæringsvenlig skole.

WHO har nu indledt et samarbejde med DTU Fødevareinstituttet om at afprøve en idé om at ernæringsmærke skolerne. WHO mener, at skoler i højere grad kan spille en rolle, når det gælder om at skabe sunde spisevaner blandt børn.

Arbejdet udføres i samarbejde med Kost- og Ernæringsforbundet, Landbrugsrådet og Kræftens Bekæmpelse og vil tage afsæt i erfaringer fra bl.a. den sundhedsfremmende skole og andre sundhedsfremmende initiativer på skoler herhjemme.

Europæisk partnerskab 

Sammen med DTU Fødevareinstituttet deltager også partnere fra Italien, Letland, Schweiz  og Kroatien.

”Vi ved, at der foregår en masse spændende på skolemadsfronten i Danmark. Derfor er det naturlig, at Danmark også deltager i afprøvningen. Resultatet skal vi bruge som oplæg til det ministerielle topmøde i November i Istanbul. Her skal drøftes, hvad landene kan gøre mod overvægt og fedme” siger Dr. Francesco Branca, leder af WHOs europæiske ernæringsafdeling.

Projektet gennemføres som et led i WHOs initiativ: Nutrition-Friendly Schools Initiative (NFSI).

Den ernæringsvenlige skole 

WHOs idé om Den ernæringsvenlige skole går ud på at stille krav til skolerne om at udvikle initiativer, der understøtter sunde spisevaner. Det kan f.eks. være kostpolitikker eller fravalg af særlige usunde produkter og drikkevarer.

Hvordan kravene til en ernæringsvenlig skole kan se ud, skal en række skolefolk komme med forslag til. DTU Fødevareinstituttet skal interviewe dem om deres holdning til skolemad og ernæringsmærkning og på den baggrund præcisere kravene.

”Vi tror på, at den viden, vi kan få om skolernes indsats og muligheder, kan hjælpe os til at udvikle endnu bedre skolemadsinitiativer”, siger seniorforsker Bent Egberg Mikkelsen fra DTU Fødevareinstituttet.

”Der er en stigende interesse for skolens rolle i sundhedsarbejdet blandt forældre, politikere og sundhedsprofessionelle, og vi har derfor styrket forskningsindsatsen. Vi er meget glade for, at de danske erfaringer nu kan være med til bidrage til den internationale dagsorden,” siger Bent Egberg Mikkelsen.