Færre bliver syge af Salmonella fra danske fødevarer

Antallet af salmonellainfektioner fra danske fødevarer er næsten halveret fra 2003 til 2004. Faldet skyldes især færre salmonellatilfælde fra æg og menes at være et resultat af salmonellahandlingsplanen for den danske konsumægproduktion. Antallet af infektioner fra svinekød er også faldet i 2004 efter en stigning i 2003. Antallet af tilfælde forårsaget af kylling og oksekød har ligget stabilt lavt gennem de sidste par år.

Forskerne mener, at danske fødevarer er årsag til omkring 19% af de registrerede salmonellainfektioner hos mennesker, mens 21% kan tilskrives importerede fødevarer. Omkring 30% af tilfældene er sandsynligvis erhvervet i forbindelse med rejse i udlandet. For de resterende 30% af tilfældene kunne en smittekilde ikke identificeres. Totalt blev der i 2004 registreret 1.538 salmonellatilfælde, hvilket er et fald på 11% i forhold til 2003 og er det laveste antal siden 1986.

 

Antallet af campylobactertilfælde hos mennesker faldt i 2002 og 2003 med henholdsvis 5 og 15%, men steg igen i 2004 med 5%. Indtag og håndtering af fjerkræ, især fersk fjerkræ, menes at være den primære årsag til campylobacterinfektioner i Danmark. Siden slutningen af halvfemserne er antallet af smittede slagtekyllingeflokke blevet næsten halveret. I 2004 blev kun 27% af flokkene fundet positive i test for Campylobacter. Det er sandsynligvis et udslag af den frivillige indsats til bekæmpelse af Campylobacter i slagtekyllingeproduktionen. Årsagen til stigningen hos mennesker skal altså findes et andet sted. Blandt de mulige forklaringer er stigende import af fjerkrækød, som generelt indeholder mere Campylobacter, samt en højere forekomst i danske kyllingeprodukter efter slagtning.

 

I 2004 oplevede Danmark sit første fødevarebårne sygdomsudbrud forårsaget af bakterien E. coli O157, som er en af de farligste fødevarebårne zoonoser og bl.a. kendt for at kunne give nyresvigt. Bakterien findes især i kvæg og er rapporteret som årsag til flere store udbrud i bl.a. USA, Japan, og Skotland. Udbruddet i Danmark omfattede 25 registrerede patienter og var efter al sandsynlighed forårsaget af mælk fra et enkelt mejeri.

 

Oplysningerne stammer fra Zoonosecentrets årlige rapport, der beskriver forekomst og udvikling af zoonoser i Danmark. Zoonoser er betegnelsen for infektioner, der kan overføres fra dyr til mennesker, ofte via fødevarer. Rapporten er baseret på data indsamlet i henhold til EU's zoonosedirektiv suppleret med data fra de danske kontrol- og overvågningsprogrammer samt data fra relevante forskningsprojekter. Rapporten kan hentes på nettet eller rekvireres ved henvendelse til Zoonosecentret, Danmarks Fødevareforskning (tlf. 72 34 70 84 eller email dzc@dzc.dk).

 

For yderligere oplysninger kontakt sektionsleder Tine Hald, tih@dfvf.dk, tlf. 72 34 70 94, eller dyrlæge Birgitte Borck, bbo@dfvf.dk, tlf. 72 34 75 13.