DTU Fødevareinstituttet giver adgang til en internetbaseret database med såkaldte (Q)SAR beregninger af en lang række kemiske egenskaber og farlige effekter for ca. 166.000 kemiske stoffer. Brugen af (Q)SAR kan spare tid og penge ved risikovurdering af kemikalier.
(Q)SARs ((Quantitative) Structure Activity Relationships) er modeller, der kan forudsige kemiske stoffers egenskaber. De beregnede egenskaber kan være fysisk-kemiske egenskaber eller biologisk effekter, herunder skadelige effekter på arveanlæggene såvel som kræftfremkaldende, allergifremkaldende eller hormonforstyrrende effekter.
Med finansiering fra Miljøstyrelsen har (Q)SAR-gruppen i DTU Fødevareinstituttet i en årrække indsamlet, købt og udviklet (Q)SAR modeller og brugt dem til at opbygge en database, der indeholder forudsigelser fra mere end 70 modeller for ca. 166.000 organiske kemiske stoffer. Den engelsksprogede database hedder The Danish (Q)SAR Database.
Databasen giver ved opslag en ”(Q)SAR profil” for det forespurgte stof. Det vil sige en samlet oversigt over forudsigelser fra alle inkluderede modeller, der dækker fysisk-kemiske egenskaber, nedbrydning samt skadelige effekter på miljø og sundhed.
Stort potentiale ved risikovurdering af kemiske stoffer
(Q)SAR modellerne har et stort potentiale for at kunne spare tid og penge ved risikovurdering af kemiske stoffer. Brugen af modellerne kan både øge mængden af information om et givet stof og samtidig reducere antallet af eksperimentelle forsøg - f.eks. dyreforsøg - som ellers er nødvendige for at vurdere kemiske stoffers effekter.
I den nye europæiske kemikalielovgivning REACH er (Q)SAR også skrevet ind som et centralt element til at vurdere de kemiske stoffer, der produceres og anvendes i EU.
(Q)SAR-forudsigelser kan her benyttes til at give information for et stof om effekter, hvor der er testkrav, så man ikke behøver teste stoffet eksperimentelt. Ligeledes kan (Q)SAR-forudsigelser benyttes til at give information for et stof om effekter, hvor der ikke er testkrav og på den måde højne informationsniveauet om eksempelvis stoffer, der produceres og importeres i mindre mængde. Under REACH skal al tilgængelig relevant information benyttes i vurderingen af et kemisk stof, uanset om der er et testkrav eller ej.
Datamangel for kemiske stoffer er generelt et stort problem i forbindelse med vurdering af kemikaliers farlige egenskaber. Miljøstyrelsen vurderer, at der ikke findes testresultater fra dyreforsøg eller lignende for op mod 90% af de godt 100.000 stoffer på EU's fortegnelse over eksisterende stoffer (EINECS). The Danish (Q)SAR Database omfatter næsten halvdelen af EINECS-stofferne.
Find mere information på nettet
Med finansiering fra European Chemicals Bureau (ECB) og Miljøstyrelsen er The Danish (Q)SAR Database nu gjort tilgængelig i en internetbaseret udgave.
På DTU Fødevareinstituttets engelske hjemmeside er der mere information om (Q)SAR og databasen.