Som noget nyt er fysisk aktivitet med i de Nordiske Næringsstofanbefalinger.
De fælles Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA) er revideret, og som noget nyt inddrages fysisk aktivitet nu på linie med de øvrige kostfaktorer for at forebygge sygdomme. For voksne anbefales daglig fysisk aktivitet med moderat eller højere intensitet i mindst 30 minutter ud over den almindelige aktivitet. Mindst en times aktivitet pr. dag er sandsynligvis gunstig for at forebygge overvægt. Børn og unge anbefales mindst 60 minutters daglig fysisk aktivitet, gerne forskellige former for fysisk aktivitet.
Der lægges stor vægt på kostens sammensætning af energigivende næringsstoffer, det vil sige fedt, kulhydrat og protein. Det er fortsat af stor betydning at begrænse indtaget af mættede fedtsyrer og transfedtsyrer til omkring 10 procent af det samlede energiindtag, og begrænse det totale indtag af fedt til 30 procent af det samlede energiindtag (E%). Samtidig anbefales det, at indtaget af kulhydrat og kostfiber øges, mens indtaget af tilsat sukker begrænses til højst 10 procent af det samlede energiindtag. Dette ligger helt i tråd med anbefalingerne i de tidligere næringsstofanbefalinger.
Anbefalingerne omfatter også værdier for indtag af vitaminer og mineraler. I rapporten anbefales blandt andet et højere indtag af C-vitamin for voksne og af D-vitamin for både børn og voksne.
I praksis betyder de Nordiske Næringsstofanbefalinger, at vi skal spise flere grøntsager, mere frugt, brød og andre kornprodukter, specielt flere fuldkornsprodukter. Samtidig skal vi have færre energitætte og sukkerrige fødevarer. Begrænsningen i mættet fedt og transfedt betyder, at vi bør vælge bløde eller flydende vegetabilske fedtstoffer frem for smør og hårde margariner. Vi skal vælge magre mejeri- og kødprodukter og spise mere fisk.
Sammenfattet giver anbefalingerne gode forudsætninger for at nedsætte risikoen for de almindeligste velfærdssygdomme i Norden. Det drejer sig om hjertekarsygdomme, fedme, diabetes, visse kræftformer og knogleskørhed. De Nordiske Næringsstofanbefalinger anvendes til planlægning af kost af blandt andet økonomaer, diætister og ernæringsrådgivere. Desuden er de en vigtig baggrund for blandt andet fødevare- og ernæringspolitik.
De Nordiske Næringsstofanbefalinger er baseret på aktuel videnskab og forskning og tager hensyn til kostvaner og sundhedsforhold i de nordiske lande. Denne nye udgave er resultatet af et frugtbart, mangeårigt nordisk samarbejde i Nordisk Ministerråds regi.
Anbefalingerne kan læses på Nordisk Ministerråds hjemmeside.
De fuldstændige anbefalinger med videnskabelig baggrundsdokumentation vil blive publiceret som en Nord-rapport af Nordisk Ministerråd i København, og et sammendrag vil blive bragt i Scandinavian Journal of Nutrition.
Denne 4. udgave af de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA) blev formelt godkendt på Nordisk Ministerråds møde i Akureyri, Island.
Flere oplysninger hos de danske medlemmer af arbejdsgruppen:
Seniorforsker Agnes Pedersen, Danmarks Fødevareforskning, Tlf. 72 34 74 43.