En ny metode til at teste for rester af pesticider i fødevarer kan potentielt gøre det både nemmere og billigere at undersøge, om de fødevarer, som kommer på markedet, overholder grænserne for, hvor mange pesticidrester, der må være i produkterne.
Landbruget bruger pesticider for at beskytte afgrøder mod skadedyr, svampe og ukrudt, og resterne fra sprøjtemidlerne kan havne i de fødevarer, vi spiser. EU har fastsat nogle grænseværdier for indhold af pesticidrester i fødevarer, og det betyder, at kontrollaboratorier jævnligt tester fødevarer for at sikre, at grænserne ikke overskrides.
Som det er i dag, skal laboratorierne købe og opbevare mange forskellige analytiske standarder – dvs. rene standardstoffer i kendte koncentrationer. Ved hjælp af stofferne kan laboratorier kvantificere og identificere pesticidrester i fødevarer, men dette er både dyrt og vanskeligt.
”Vi har udviklet en metode, der gør det muligt at kvantificere flere pesticidrester fundet i fødevarer ved hjælp af få analytiske standarder. Ved hjælp af den nye metode kan vi reducere antallet af standarder fra mere end 200 til omkring tyve. Det betyder lavere omkostninger og mindre kompleksitet i analyserne, samtidig med at resultaterne er præcise,” siger lektor ved DTU Fødevareinstituttet Elena Hakme.
Den nye metode kan spare laboratorierne for tid og penge og gøre det lettere for dem at overholde EU’s krav.
”DTU Fødevareinstituttet ser et stort potentiale i metoden. Ved at kan gøre det nemmere og billigere at teste for pesticidrester, kan det i sidste ende være med til at beskytte forbrugerne bedre,” siger Elena Hakme, som håber, at metoden på sigt kan blive standard både i og uden for Europa.
Næste skridt i forskningen bliver at afprøve metoden i flere forskellige laboratorier og med forskellige typer analyseudstyr for at sikre, at den kan bruges bredt.
Forskningen er udført i samarbejde med Phytopharmacy Laboratory, Libanons landbrugsministerium i Beirut samt Datalogisk Institut på Københavns Universitet.
Læs mere
Læs om testmetoden og perspektiverne i en videnskabelig artikel i tidskriftet Journal of Food Composition and Analysis.
Find mere information om Forskningsgruppen for Kemisk Fødevareanalyse på DTU Fødevareinstituttets website.