Photo: Colourbox.dk

Mange børn og unge spiser fisk, men ikke nok

Fødevareproduktion Ernæring og kostvaner

Otte ud af ti danske børn og unge spiser fisk mindst én gang om ugen, men færre end hver tiende spiser så meget, som kostrådene anbefaler, viser tal fra DTU.

Ifølge kostrådene bør vi spise 350 gram fisk om ugen, hvilket svarer til 50 gram fisk per 10 MJ dagligt. Vi har brug for at spise fisk – og især af den fede slags – så vi kan få tilstrækkeligt med fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for og som det kan være svært at få nok af fra andre fødevarer.

Fisk spises oftest som pålæg 

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvor mange danske 4-19-årige spiser fisk, og hvor mange spiser nok til, at deres kost lever op til fiskeanbefalingen. I undersøgelsen er tal brugt fra de seneste tre nationale undersøgelser af danskernes kost og fysiske aktivitet, hvor i alt 3256 deltagere i aldersgruppen har registreret alt, hvad de har spist og drukket i løbet af en uge.

Omkring 80% af de 4-19-årige spiser fisk mindst én gang i løbet af en uge. Cirka halvdelen spiser det som fiskepålæg, mens godt en tredjedel spiser det som varm hovedret. Til gengæld er portionsstørrelserne generelt større, når fisk serveres som varm hovedret end som pålæg,” forklarer seniorrådgiver Heddie Mejborn.

I gennemsnit ligger det daglige indhold af fisk i kosten på 12-17 gram per 10 MJ hos fiskespiserne – altså kun en tredjedel af anbefalingen. Kun knap én ud af 10 i aldersgruppen som helhed spiser nok fisk til, at kosten lever op til anbefalingen. De, der lever op til anbefalingen, spiser i gennemsnit et-to varme fiskemåltider og tre måltider med fiskepålæg om ugen.

Fiskesalater og laks blandt favoritterne

Blandt fiskespisende børn og unge hitter de samme fisketyper på tværs af hele aldersgruppen: Salatprodukter som makrel-, tun- og rejesalat er den mest populære fiskepålægstype, mens laks og fiskefrikadeller oftest er på menuen, når fisk serveres som varm ret.

Andre hyppigt spiste fiskepålægstyper inkluderer marineret sild, makrel i tomat og torskerogn og som varm mad er rødsætte, skaldyr og tun også populært.

Flere spiser fisk til hverdag end i weekenden. Til gengæld er kostens fiskeindhold cirka en halv gang højere, når fisk er på menuen i weekenden. Det gælder både for fiskepålæg og fisk til varm hovedret.

Læs mere

Undersøgelsen, som er udarbejdet med støtte fra Fiskebranchen og Danmarks Fiskeriforening, er nærmere beskrevet i rapporten: Danske børns fiskeindtag.