Invitation til Forskningens døgn om dig og din mad

mandag 22 apr 13
|

Torsdag den 2. maj 2013 inviterer DTU på besøg på DTU Lyngby Campus. Kom og hør nogle af DTU Fødevareinstituttets fødevarefortællinger om fødevareemballage, D-vitaminer og pomfritter, prøvesmag vores hjemmebryggede øl eller afprøv din smagssans uden brug af din lugtesans i DTU Fødevareinstituttets Sensoriske laboratorium.

DTU åbner dørene til Forskningens døgn torsdag den 2. maj. Fra klokken 10.00 inviterer vi børn og unge fra udskolingen og gymnasiet på besøg på DTU Lyngby Campus, og fra klokken 16.00 åbnes dørene for alle, som er nysgerrige på forskningen på DTU Lyngby Campus.

Du kan blandt meget andet komme og høre nogle af DTU Fødevareinstituttets fødevarefortællinger om dig og din mad, prøvesmage vores hjemmebryggede øl og besøge DTU Fødevareinstituttets Sensoriske laboratorium.   

Dig og din mad     

Kom og få en tyve minutters fødevarefortælling om fødevareemballage, pomfritter og D-vitaminer:

  • Sund mad – men hvad med emballagen?
    Hvad frigives der af stoffer, når du laver popcorn i forbehandlede poser i mikroovnen? Eller når pizzaen kommer i kontakt med genbrugspappen fra pizzabakken? Emballage er nødvendig for at sikre, at maden holder sig frisk, indtil den skal spises. Men emballagen skal være gennemtænkt. Er den dårligt designet, eller bruges den forkert, kan stoffer fra emballagen nemlig smitte af på vores fødevarer. Det er populært at genbruge papir og pap, men vi skal sikre os, at det er sikkert at bruge i forbindelse med vores fødevarer. 
  • Kom tæt på fremstillingen af pomfritter – og få en smagsprøve
    Når vi varmebehandler kartoffelprodukter, som mange restauranter gør, når de laver pomfritter, er der en brunfarvning, og det uønskede stof akrylamid kan dannes. Akrylamid dannes ud fra sukker og aminosyrer, som er naturligt til stede i kartoflerne. DTU Fødevareinstituttet har arbejdet med en fremstillingsmetode, der giver mindst mulig akrylamid i slutproduktet. Kom og se forskernes resultater, få gode råd til fremstillingen af dine egne pomfritter, og smag på de pomfritter, som fremstilles på standen i løbet af dagen.
  • D-vitaminer – helt uden tilsætningsstoffer!
    Om sommeren danner vi naturligt D-vitamin i huden, når den udsættes for sollys. D-vitamin er vigtigt for udvikling og opretholdelse af sunde knogler gennem hele livet. Om vinteren, når solen er sparsom, kan fødevarer og kosttilskud være en nødvendig kilde til D-vitamin, men vi danskerne er generelt skeptiske over for fødevarer som kunstigt er tilsat vitaminer. Så hvad gør vi, når en stor del af befolkningen lider af D-vitamin-mangel om vinteren? Vil du vide, hvordan vi på DTU Fødevareinstituttet arbejder med at øge indholdet af D-vitamin i fødevarer helt uden tilsætning, så kom og se, hvordan man f.eks. kan øge indholdet af D-vitamin i grise.  
Få en smagsprøve på DTU’s hjemmebryg

På DTU brygger vi vores egen øl! I løbet af eftermiddagen brygges der øl og deles smagsprøver ud. Du kan også få en snak med de ølbryggende ingeniører og finde ud af, hvordan man brygger øl, og hvorfor bryggeriet indgår i uddannelserne og forskningen på DTU.

Kan du lugte uden at se? Kan du smage uden at lugte?

Kom og besøg DTU Fødevareinstituttets Sensoriske laboratorium - stedet hvor mennesket bruges som analyseinstrument! Vi viser dig hvordan vores sanser virker, og hvordan og hvorfor vi bruger dem til forskning. Kom og prøv om du kan lugte hvad der er gemt i glasset uden at kigge, og kan du smage uden at bruge din lugtesans.

Program

Se hele programmet for Forskningens døgn på DTU.

Tid

Torsdag den 2. maj 2013 fra kl. 10. Læs mere om tidspunkter og varighed for ovenstående aktiviteter på explore.dtu.dk.

Dagen er delt i to blokke - fra kl.10-16.00 og fra 16-20.00. Første del af dagen henvender sig primært til elever og lærere i udskolingen og gymnasiet.

Anden del af dagen foregår kl. 16-20.00, hvor DTU Lyngby Campus åbner for alle interesserede.

Sted

DTU Fødevareinstituttet
Søltofts Plads
Bygning 221 og 222
2800 Kongens Lyngby

Tilmelding

Tilmelding er nødvendig til nogle af aktiviteterne. Læs mere på explore.dtu.dk.

https://www.food.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=%7BA293AD15-FDF1-4CD5-A612-50BC1B4384A1%7D
17 JANUAR 2021