Groenne-kartofler

Derfor skal du ikke spise grønne kartofler

Fødevaresikkerhed Fødevarer og fiskeri

Grønne kartofler og beskadigede og spirede kartofler kan give diarré og opkastning. I Klog på 2 minutter i Søndagsavisen slår DTU Fødevareinstituttet fast at grønne kartofler skal smides ud.

Hvis du spiser grønne kartofler risikerer du at få mavekramper, kvalme, opkastning og diarré. Når kartofler udsættes for lys, danner de mere af det grønne ufarlige farvestof klorofyl og af de giftige stoffer glykoalkaloider, som består af giftstofferne solanin og chaconin. Det er ikke til at se og smage, om de giftige stoffer er til stede. Kartofler, der er meget beskadigede eller spirede, kan også have et højt indhold af glykoalkaloider.

Gift kan ikke koges væk   

Indholdet af de giftige stoffer er højst i skrællen, da det benyttes som værn mod råd, svamp og insekter. Når kartoflen bliver beskadiget, danner den ekstra meget giftstof, fordi den tror, at den er under angreb. Hvis kartoflen er frisk og ubeskadiget, kan man sagtens spise skrællen med, da den indeholder vitaminer og fibre. Men man skal undgå kun at spise kartoffelskræller, for eksempel som friterede kartofler, da de alene kan have et højt indhold af giftstoffer. Man kan ikke koge eller stege de giftige stoffer væk.

Smid grønne kartofler ud og fjern spirerne

Spis altid kun kartoflens knold, aldrig plantens andre dele som spirer, blomster, blade, stængler og frugter, fordi de har et meget højt indhold af giftstoffer. For en sikkerheds skyld bør du smide kartoflen ud, hvis den er grøn. Fjern spirerne fra spirede kartofler inden brug. Spirerne indeholder meget høje niveauer af glykoalkaloider.

Læs mere

Artiklen har været bragt i Søndagsavisen den 4. august 2013 i Klummen Klog på 2 minutter.

Læs mere om DTU Fødevareinstituttets arbejde med Fødevaresikkerhed.