Photo: Colourbox.com

Spot på kemiske forureninger i vores mad

Fødevaresikkerhed Fødevarer

Danskerne har generelt ingen grund til at være bekymret for uønskede kemiske stoffer i den mad, de sætter på spisebordet – især ikke hvis de spiser varieret. Overvågning sætter dog fokus på visse stoffer - blandt andet uorganisk arsen og akrylamid, hvor danskernes indtag bør være lavere på grund af en sundhedsmæssig risiko. Det viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet om kemiske forureninger i fødevarer.

DTU Fødevareinstituttet har for Fødevarestyrelsen vurderet indholdet af kemiske forureninger i fødevarer i perioden 2004-2011. Indholdet af kemiske forureninger bliver sammenholdt med, hvad og hvor meget danskerne spiser af de enkelte fødevarer. I den nye overvågningsrapport er endnu flere stoffer med end i den seneste overvågning fra 2003.

”Overvågningen af uønskede stoffer sker for at sikre, at der ikke er for mange skadelige stoffer i danskernes mad. Generelt skal danskerne ikke være bekymrede for uønskede kemiske stoffer i vores fødevarer. Der er dog visse stoffer, hvor det vil være en fordel, at danskernes indtag bliver nedsat”, siger seniorrådgiver Annette Petersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Rapporten viser, at det vil være en fordel at fokusere indsatsen på at nedsætte danskerne indtag af uorganisk arsen, akrylamid, metallerne bly og cadmium samt miljøgiftene PCB og dioxin. Indtaget af bly og cadmium er stort set uændret siden den seneste overvågning fra 2003. Indtaget af dioxin og PCB viser derimod en faldende tendens, men der er stadig behov for en fokuseret indsats. 

Akrylamid i kosten kan være kræftfremkaldende           

DTU Fødevareinstituttet har de seneste år påpeget, at danskernes indtag af akrylamid udgør en sundhedsmæssig risiko i forhold til udvikling af kræft. Akrylamid dannes, når man steger, bager, griller eller friterer kulhydratrige fødevarer ved temperaturer over 120 grader. 

Rapporten viser, at en voksen dansker i gennemsnit indtager 16 mikrogram akrylamid om dagen. Det er et fald i forhold til den seneste opgørelse fra 2007, hvor indtaget i gennemsnit var 24 mikrogram. Faldet skyldes især, at bidraget fra ristede kartofler er mindsket. I beregning af indtaget er det forudsat, at danskerne overholder anbefalingerne om at tilberede ved højst 175 grader til kartoflerne bliver gyldenbrune.

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at også et gennemsnitligt indtag på 16 mikrogram udgør en sundhedsmæssig risiko og dermed er for højt. Voksne får mest akrylamid fra kartoffelprodukter (36%), mens 30% af indtaget kommer fra kaffe og 13% fra brød. Børn får 43% fra kartofler, 20% fra chips og chokolade og 16% fra brød.

På baggrund af nye resultater om akrylamids farlighed har DTU Fødevareinstituttet i 2012 i samarbejde med flere europæiske søsterinstitutter anmodet EFSA om at foretage en fornyet vurdering af akrylamid, og instituttet arbejder fortsat på at fremskynde dette internationale arbejde.

Uorganisk arsen i risprodukter

Indtaget af uorganisk arsen har også været omtalt i medierne. Særligt fokus har været på babyer og små børns udsættelse for uorganisk arsen via riskiks og risgrød. Ris er i Danmark en væsentlig kilde til uorganisk arsen for alle aldersgrupper. Uorganisk arsen kan efter længere tids indtag øge risikoen for udvikling af kræft. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at danskernes indtag af uorganisk arsen er så højt, at det ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt bør sænkes. 

”For alle de nævnte stoffer gælder det, at hvis man spiser varieret, mindsker man sin risiko. Man kan både variere sit indtag af kød og fisk samt variere sit tilbehør mellem kartofler, grøntsager, ris og brød”, siger afdelingschef Christine Nellemann.

Læs mere

Læs rapporten Chemical contaminants 2004-2011 (pdf).

Se også Opdateret fakta om akrylamid.

Læs mere om uorganisk arsen i Fakta om uorganisk arsen og DTU Fødevareinstituttets notat om uorganisk arsen: Uorganisk arsen i rismel og fuldkornsrismel til brug i baby-mad (pdf).

Overvågningen af kemiske forureninger i fødevarer omfatter flere stoffer end hidtil. De nye stoffer er uorganisk arsen, polycykliske aromatiske hydracarboner (PAH), akrylamid, bromerede flammehæmmere, perfluorerede stoffer, furan, 3-MCPD, deoxynivalenol (DON), HT-2og T-2.

Analyserne er udført på Fødevarestyrelsens regionale laboratorier i Ringsted og Aarhus på nær enkelte resultater for akrylamid, som er foretaget i DTU Fødevareinstituttet. Alle vurderingerne er foretaget af DTU Fødevareinstituttet.